Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κρούει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS, «Το Face the Nation», ο  Τζέιμι Ντάιμον υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή κρίση παραμένει κορυφαίο ζήτημα στην Ευρώπη

αν και το χειρότερο σενάριο είναι πιθανό να αποφευχθεί, χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα, που θα διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ενεργειακά αποθέματα.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο, και η ενέργεια γενικότερα, θα παραμείνει βασικό ζήτημα στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου για μεγάλο χρονικό διάστημα .

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan αναφέρει επίσης ότι οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικοί».

Διαβάστε επίσης – Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου το 2023

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Εκτίμησε ότι η ηρεμία της αγοράς θα είναι βραχύβια, εξηγώντας: «Αναφορικά με το πρόβλημα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, φαίνεται ότι αυτοί (οι Ευρωπαίοι) θα το ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα. Αλλά αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί για χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και στο μεταξύ, όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο χειρότερη θα γίνεται η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

«Εάν ήμουν στην κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού, θα έλεγα, πρέπει να προετοιμαστώ γιατί η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ. Ελπίζω να μην γίνει, αλλά σίγουρα θα προετenergοιμαζόμουν», είπε.

«Οι Ευρωπαίοι είναι τρομοκρατημένοι. Οι τιμές της ενέργειας τους είναι δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε φορές υψηλότερες από τις δικές μας, κάτι που βλάπτει τους καταναλωτές, για τους οποίους οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν κάτι, και βλάπτει τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η κρίση «μόλις άρχισε», «ο πόνος και η ταλαιπωρία θα επιδεινωθούν πολύ».

«Σχέδιο Μάρσαλ για την ενέργεια»

Είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει επομένως να επενδύσουν περισσότερα σε υποδομές για να αποτρέψουν μια πιο σοβαρή κρίση το επόμενο έτος.

Αναφερόμενος στη βοήθεια των ΗΠΑ που δόθηκε στην Ευρώπη ως μέρος της προσπάθειας ανοικοδόμησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ντάιμον έφτασε στο σημείο να ζητήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την ενέργεια», για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε ορυκτά καύσιμα.

Ενώ ο Ντάιμον αναγνώρισε ότι πολλές χώρες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, πιστεύει ότι οι προμήθειες «ασφαλούς, αξιόπιστου, φθηνού πετρελαίου και φυσικού αερίου» είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα.

(από ot.gr)