Η Γερμανία θα αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες, σε μια κίνηση που έχει στόχο να διαφοροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις και να δώσει ώθηση στην εμπορική ανεξαρτητοποίησή της από την Κίνα, μεταδίδει το Bloomberg

«Θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, όπου θέλουμε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις και περισσότερο γερμανικό εμπόριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εγκαινιάζοντας ένα γερμανοαφρικανικό επιχειρηματικό συνέδριο στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η δήλωση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Γερμανίας για διαφοροποίηση των παγκόσμιων εμπορικών της σχέσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Χάμπεκ τροποποίησε πρόσφατα τα ισχύοντα στην ασφάλιση εξωτερικού κινδύνου της χώρας, προκειμένου να προωθηθούν άμεσες επενδύσεις και να μειωθεί η εστίαση στην Κίνα, και φυσικά στη Ρωσία. Αντίστοιχη παρουσία του Χάμπεκ στη Σιγκαπούρη πρόσφατα απέβλεπε στην ενίσχυση της γερμανικής επενδυτικής εξωστρέφειας προς τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Χάμπεκ θεωρεί την αφρικανική ήπειρο ιδανικό τόπο για την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εναλλακτική στο ρωσικό αέριο.

«Τα ορυκτά δεν είναι το μέλλον, είναι το παρελθόν», τόνισε, προτρέποντας 700 εκπροσώπους επιχειρήσεων να επενδύσουν περαιτέρω στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Πάνω από το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Αφρική εξακολουθεί να παράγεται σε εργοστάσια άνθρακα, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει συνεχείς διακοπές ρεύματος που υπονομεύουν ιδιαίτερα τη βιομηχανική παραγωγή της.

(από euro2day.gr)