Πεπεισμένη ότι θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έως το τέλος του έτους δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Ο μηχανισμός που έχουμε προτείνει θα αποτρέψει υπερβολικές αυξήσεις τιμών και θα περιορίσει τα φαινόμενα χειραγώγησης και κερδοσκοπίας. Και αυτή τη στιγμή οι χώρες-μέλη συζητούν για το πώς να τον καταστήσουν εφαρμόσιμο σε όλη την Ε.Ε.», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Μιλάνο, ενώ στις Βρυξέλλες στο τραπέζι των Μόνιμων Αντιπροσώπων των «27» είχε ανάψει η συζήτηση, που επικεντρώθηκε στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η τσεχική προεδρία. Μια πρόταση που κινείται σε πιο ρεαλιστικό πλαίσιο σε σχέση με την αρχική -στα όρια του εξωφρενικού- πρόταση της Κομισιόν. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο αν θα γίνει αποδεκτή από το γερμανο-ολλανδικό μπλοκ των «πλαφονομάχων», που εξακολουθεί να προβάλλει ενστάσεις, με φόντο και την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου πάλι πάνω από τα 150 ευρώ/MWh, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέφτουν, η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται και μειώνονται τα αποθέματα στις αποθήκες, με το ποσοστό πλήρωσης να έχει υποχωρήσει στο 90% από 95% στα τέλη Νοεμβρίου.

Είναι γεγονός ότι με τη νέα πρόταση, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων σύμφωνα με τις χώρες-«πλαφονολάτρες» (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), χαλαρώνουν σε σημαντικό βαθμό όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την ενεργοποίηση του πλαφόν: Πρώτον, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου επόμενου μήνα στο TTF θα πρέπει να υπερβαίνει τα 220 ευρώ/MWh (έναντι 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν και 264 ευρώ/MWh στην πρώτη «τροποποίηση» της τσεχικής προεδρίας). Δεύτερον, ο χρόνος παραμονής στα επίπεδα αυτά μειώνεται στις πέντε συνεχόμενες ημέρες (Η Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει 15 ημέρες). Και τρίτον, η τιμή του TTF θα πρέπει να είναι υψηλότερη κατά 35 ευρώ (έναντι 58 που προβλεπόταν αρχικά) για 5 ημέρες σε σχέση με τη διεθνή τιμή αναφοράς του LNG, όπως προκύπτει από τον μέσο όρο ενός «καλαθιού» δεικτών.

Με την ενεργοποίηση του πλαφόν (που βαφτίζεται «δυναμικό όριο προσφορών» - dynamic bidding limit) οι εντολές αγοράς για παράγωγα στο TTF για περίοδο από έναν έως τρεις μήνες δεν θα γίνονται δεκτές είτε εάν κινούνται πάνω από το όριο των 220 ευρώ/MWh ή εάν οι προσφερόμενες τιμές είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του LNG, αναλόγως με το ποια από τις δύο τιμές είναι υψηλότερη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διευρύνεται η εμβέλεια του διορθωτικού μηχανισμού πέρα από το month ahead συμβόλαιο προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες παράκαμψής του, αλλά και οι πρακτικές αρμπιτράζ (εκμετάλλευση της διαφοράς των τιμών μεταξύ των συμβολαίων όπου εφαρμόζεται και αυτών που δεν εφαρμόζεται).

Όροι απενεργοποίησης

Αλλάζουν επίσης οι όροι απενεργοποίησης του μηχανισμού, με πρόβλεψη να «βγαίνει από την πρίζα» αυτόματα εάν το δυναμικό όριο προσφορών ισοδυναμεί με 220 ευρώ για μια συγκεκριμένη περίοδο. Απαλείφεται επίσης η ρύθμιση της αρχικής πρότασης που θέσπιζε υποχρέωση των χωρών-μελών να ενημερώνουν την Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν λάβει προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ρεύματος μετά την εφαρμογή του πλαφόν. Πρόβλεψη που αποτύπωνε την αγωνία των «πλαφονομάχων» να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός για μείωση της ζήτησης ενέργειας. Την ίδια στιγμή, στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει αναστολή του πλαφόν, προστίθεται σαφώς ότι η Κομισιόν οφείλει να αναστείλει τον μηχανισμό άμεσα σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού επάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ε.Ε., κατόπιν αίτησης μιας ή περισσότερων χωρών που έχουν κηρύξει κατάσταση εθνικού συναγερμού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")