που έτσι κατέστη κλεπταποδόχος και τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δια την επιστροφή των στην πατρίδα με μειωτικούς όρους.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ΕΣΤΙΑ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε στο Λονδίνο με τον διευθυντή του ΒΝ Τζώρτζ ΄Οσμπορν τον «δανεισμό» των γλυπτών στο Μουσείο της Ακροπόλεως ή εναλλακτικώς ν’ ανοίξει παράρτημα του ΒΜ στην Αθήνα, με δυνατότητα ανταλλαγής αρχαιοτήτων, ώστε η λύση του προβλήματος να ικανοποιεί και «τις δύο πλευρές». Δηλ. των παρανόμως κατόχων και των νομίμων ιδιοκτητών.
- Ασφαλώς δεν είμεθα καλά. Μία κραυγαλέα υπόθεση κλοπής-κλεπταποδοχής και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεως με εμβόλιμο Βρεταννικό νόμο του 1963, που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από το ΒΜ, επιχειρείται να καταλήξει σε μία 50%-50% νέα απάτη, όπου συμμέτοχοι θα είναι το Ελληνικό δημόσιο μ’ ένα ιδιωτικό φορέα, το ΒΜ.
-Θα διαλαλούν τότε οι δραγουμάνοι στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, «περάστε κόσμε στο παράρτημα του Β , να δείτε τα μάρμαρα που έκλεψε ο λόρδος ΄Ελτζιν απ’ την Ακρόπολη». Κι οι ξενοδόχοι θα τρίβουν τα χέρια τους με το Ελληνικό μουσείο …Τυσσώ.
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για κράτος δικαίου. Η Ελληνική Δημοκτρατία δεν είναι Μπανανία. Το ζήτημα των γλυπτών είναι φώς-φανάρι, νομικό και ακόμη περισσότερον ηθικής τάξεως. Ένας υπερόπτης πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη της Κωνσταντινουπόλεως απέσπασε – Κύριος οίδε με τι μπαξίσια - άδεια να αποξηλώσει γλυπτά που επί 2000 έτη κοσμούσαν τον ναό της Παρθένου Αθηνάς, πολιούχου των Αθηνών, που τότε είχε περιέλθη σε πλήρη παρακμή εξ αιτίας της Οθωμανικής κατοχής.
Σήμερα, η ελεύθερη Αθήνα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για εκατομμύρια ξένους περιηγητές και μία από τις ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Κοντά στη θάλασσα, με σύγχρονο Μετρό, με «σφριγηλή ζωή» που θα έλεγε ο Ελύτης. Είναι πια μεγαλούπολις που θα μπορούσε να γίνη παγκόσμιο κέντρο φιλοσοφίας, μουσικής και τέχνης, στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κεραμεικό. Ας μην την κάνουμε… «τσίρκο Μεντράνο».