Χωρίς περιστροφές: «Φέρτε πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνος» που μας ανήκουν. Τ’ άρπαξε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν  προ δύο αιώνων με απάτη. Τα υπεξαίρεσε , δηλ. ιδιοποιήθη ξένα πράγματα που δεν εφυλάσσοντο αρκετά από κατακτητές, τους ασχέτους Οθωμανούς - τα επώλησε στο Βρεταννικό Μουσείο (ΒΜ) αντί πινακίου φακής

που έτσι κατέστη κλεπταποδόχος και τώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δια την επιστροφή των στην πατρίδα με μειωτικούς όρους.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ΕΣΤΙΑ, ο υπουργός  Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε στο Λονδίνο με τον διευθυντή του ΒΝ Τζώρτζ ΄Οσμπορν τον «δανεισμό» των γλυπτών στο Μουσείο της Ακροπόλεως ή εναλλακτικώς ν’ ανοίξει παράρτημα του ΒΜ στην Αθήνα, με δυνατότητα ανταλλαγής αρχαιοτήτων, ώστε η λύση του προβλήματος να ικανοποιεί και «τις δύο πλευρές». Δηλ. των παρανόμως κατόχων και των νομίμων ιδιοκτητών.

-          Ασφαλώς δεν είμεθα καλά. Μία κραυγαλέα υπόθεση κλοπής-κλεπταποδοχής και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεως με εμβόλιμο Βρεταννικό νόμο του 1963, που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από το ΒΜ, επιχειρείται να καταλήξει σε μία 50%-50% νέα απάτη, όπου συμμέτοχοι θα είναι το Ελληνικό δημόσιο μ’ ένα ιδιωτικό φορέα, το ΒΜ.

-Θα διαλαλούν τότε οι δραγουμάνοι στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, «περάστε κόσμε στο παράρτημα του Β , να δείτε τα μάρμαρα που έκλεψε ο λόρδος ΄Ελτζιν απ’ την Ακρόπολη». Κι οι ξενοδόχοι θα τρίβουν τα χέρια τους με το Ελληνικό μουσείο …Τυσσώ.

Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα για κράτος δικαίου. Η Ελληνική Δημοκτρατία δεν είναι Μπανανία. Το ζήτημα των γλυπτών είναι φώς-φανάρι, νομικό και ακόμη περισσότερον ηθικής τάξεως. Ένας υπερόπτης πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη της Κωνσταντινουπόλεως  απέσπασε – Κύριος οίδε με τι μπαξίσια - άδεια να αποξηλώσει γλυπτά που επί 2000 έτη κοσμούσαν τον ναό της Παρθένου Αθηνάς, πολιούχου των Αθηνών, που τότε είχε περιέλθη σε πλήρη παρακμή εξ αιτίας της Οθωμανικής κατοχής.

Σήμερα, η ελεύθερη Αθήνα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για  εκατομμύρια ξένους περιηγητές και μία από τις ανερχόμενες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Κοντά στη θάλασσα, με σύγχρονο Μετρό, με «σφριγηλή ζωή» που θα έλεγε ο Ελύτης. Είναι πια μεγαλούπολις που θα μπορούσε να γίνη παγκόσμιο κέντρο φιλοσοφίας, μουσικής και τέχνης, στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κεραμεικό. Ας μην την κάνουμε… «τσίρκο Μεντράνο».

Διαβάστε ακόμα