Σε προσωρινή συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου κατέληξαν σήμερα οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή της ΕΕ, συμφωνήθηκε προσωρινή η θέσπιση ανώτατης τιμής στα 60 δολ. το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς

Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Το παρασκήνιο 

Βάσει της συμφωνίας του G7, το πλαφόν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκε και η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου χάριτος, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη. 

Εξάλλου, βασικός σκόπλεος στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους ήταν εδώ και μέρες το ζήτημα του πλαφόν. Μια ομάδα ανατολικών κρατών, όπως η Πολωνία και η Εσθονία, επέμεναν σε μια πολύ χαμηλή τιμή, ίσως και στα 20 δολάρια το βαρέλι, για να εξανεμιστεί το περιθώριο κέρδους της Ρωσίας, ενώ έτερες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα έκριναν πιο λογική και βιώσιμη μια τιμή που δεν θα έπεφτε κάτω από τα 60 δολάρια. Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν ήταν στα 65 με 70 δολάρια. 

Στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Οπότε το πλαφόν θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα που δεν θα απέτρεπε τις ρωσικές πετρελαϊκές να συνεχίζουν να παράγουν, δημιουργώντας έτσι προβλήματα επάρκειας στις διεθνείς αγορές, αλλά που συνάμα θα περιόριζε τα υπερκέρδη τους.  

Η Μόσχα όλο αυτό το διάστημα έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όλες τις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα συμφέρει και την ίδια και τα οικονομικά της, ειδικά αν το πλαφόν δεν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως ήταν και το βασικό επιχείρημα για τη διαμόρφωση μιας τιμής γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι.