Η ενεργειακή κρίση κάνει τον φετινό χειμώνα δύσκολο αλλά ο επόμενος θα είναι ακόμα δυσκολότερος, προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας), Φατίχ Μπιρόλ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Politico

Ο Μπιρόλ ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2023 θα υπάρχουν χαμηλότερες ποσότητες διαθέσιμου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι επιζήμια στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηριχθεί αποκλειστικά στο LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο κάλυπτε έως και το 40% των συνολικών ευρωπαϊκών αναγκών μέχρι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Προετοιμαστείτε για τον επόμενο χειμώνα»

«Προετοιμαστείτε για τον επόμενο χειμώνα. Ο επόμενος χειμώνας ενδεχομένως να είναι πολύ πιο δύσκολος από τον χειμώνα που βιώνουμε φέτος», είπε ο Μπιρόλ κατά τη διάρκεια του Sustainable Future Week του Politico.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να παραλαμβάνει μικρές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που δεν θα υπάρχει το 2023. Υπάρχει επιπλέον η πιθανότητα η κινεζική οικονομία να επιστρέψει στις πολιτικές των αυστηρών λοκντάουν για τον περιορισμό της Covid με τις ενεργειακές της ανάγκες να αυξάνονται – κάτι που την κάνει «ανταγωνίστρια» της Ευρώπης στην προσπάθεια εξεύρεσης του δυσεύρετου LNG.

Για τα πλαφόν σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε επίσης την ΕΕ για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Υπάρχει πίεση από ορισμένες χώρες της ΕΕ για ένα τέτοιο ανώτατο όριο, ωστόσο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, επικρίθηκε δριμύτατα επειδή έθεσε τόσο υψηλό πήχη που δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ, έτσι οι Βρυξέλλες επιστρέφουν στην επεξεργασία του σχεδίου.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πολύ δύσπιστες για το μέτρο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αγορές και να απομακρύνει τις αποστολές LNG.

Αυτό ακριβώς είναι μία ακόμη ανησυχία του Μπιρόλ. «Ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να κάνει την Ευρώπη πιο αδύναμη όσον αφορά τον διεθνή ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Είπε επίσης ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου – ένα σχέδιο της G7 που συζητείται τώρα έντονα από τις χώρες της ΕΕ – θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή «μέγιστης πίεσης στη ρωσική οικονομία, χωρίς να δημιουργεί διαταραχές στον εφοδιασμό στις αγορές πετρελαίου».

(από ot.gr)