Η Φινλανδική Ένωση για την Προστασία της Φύσης και η Greenpeace ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα και θα προσφύγουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο

Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμευτικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τον νόμο για την κλιματική αλλαγή και την επιδίωξη ουδετερότητας από τον άνθρακα έως το 2035, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο αποκάλυψε ότι τα δάση στη Φινλανδία δεν επαρκούν πλέον για την απομάκρυνση του άνθρακα. Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη στη Φινλανδία για το κλίμα, εάν το δικαστήριο αναλάβει την υπόθεση.

Αντίθετα, ο τομέας της χρήσης γης έχει μετατραπεί για πρώτη φορά σε καθαρό εκπέμποντα αερίων του θερμοκηπίου. Η αποψίλωση των δασών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα δάση αναπτύσσονται πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά και να μην περιμένουν τους νέους αριθμούς που θα δημοσιεύσουν τον Δεκέμβριο η Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας και το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρία Οχίσαλο (Πράσινοι) υπερασπίστηκε την κυβέρνηση και την ίδια, λέγοντας ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση για τη βιώσιμη δασοκομία και έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με την κατάρρευση της απομάκρυνσης άνθρακα από τα φινλανδικά δάση. Οι ενέργειες μπορεί επίσης να συνεπάγονται νομοθετικές αλλαγές, δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την Ohisalo, η δικαστική υπόθεση που ξεκίνησαν οι περιβαλλοντολόγοι αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την κλιματική πολιτική της χώρας.

(από euractiv.gr)