Η γαλλική εταιρεία ΑΠΕ, Voltalia συμφώνησε να αναπτύξει από κοινού έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής παραγωγής μεταξύ 400 MW και 500 MW μαζί με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη 200MW ηλιακής ισχύος και 200MW αιολικής ισχύος, καθώς και 60MW/240MWh αποθήκευσης μπαταριών. Το σύμπλεγμα θα έχει την ικανότητα να παράγει 1 TWh καθαρής ενέργειας ετησίως, η οποία 

 

θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια περισσότερων από 800.000 κατοίκων.

Τα προτεινόμενα έργα υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και πρόκειται να ξεκινήσουν να διατίθενται στο διαδίκτυο το 2026.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Voltalia, Sébastien Clerc, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που υποστηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση στο Ουζμπεκιστάν. Αυτό το έργο cluster, το οποίο συνδυάζει τρεις τεχνολογίες, είναι το πρώτο στην περιοχή.

«Θέλουμε το Ουζμπεκιστάν να επωφεληθεί από τη μακρόχρονη εμπειρία μας στα πολυενεργειακά συμπλέγματα, τα οποία προέρχονται από πολύ μεγάλα έργα, όπως το Serra Branca στη Βραζιλία (αιολική και ηλιακή) ή μικρότερα, όπως το Toco στη Γαλλική Γουιάνα (ηλιακή και αποθήκευση). ”