Ενώ στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα χιόνια της νέας χειμερινής σεζόν, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας βρίσκεται στο έλεος του ψύχους λόγω των καταστροφών στις βασικές υποδομές που προκαλούν οι συνεχιζόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Οπως γνωστοποίησε στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια χώρα που αριθμούσε πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής περί τα 44 εκατομμύρια κατοίκους. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη σημάνει τον συναγερμό, προειδοποιώντας για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω των καταστροφών στα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Κάνοντας χρήση πυραύλων, drones, βαρέος πυροβολικού και πολεμικών αεροσκαφών, ο ρωσικός στρατός συνέχισε και χθες τα κύματα βομβαρδισμών αρκετών πόλεων, που ξεκίνησαν μετά την ταπεινωτική για τους Ρώσους υποχώρηση από τη Χερσώνα. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ ανέφερε ότι σχεδόν το μισό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Βοήθεια από την Ε.Ε.

Ενόψει του χειμώνα, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας άνω των 1.800 τόνων, ενώ της έχει ήδη παραδώσει 500 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Μετά την αποχώρηση από τη Χερσώνα, οι Ρώσοι μετέφεραν στρατεύματα στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ για να ενισχύσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους. Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονταν και χθες γύρω από το Μπαχμούτ, βασικό στόχο των Ρώσων στην προσπάθειά τους για τον έλεγχο ολόκληρης της επαρχίας. Στο μεταξύ, οι ουκρανικές ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 63 πτώματα που έφεραν σημάδια κακοποίησης στη Χερσώνα. Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, γίνεται λόγος για αίθουσα βασανιστηρίων, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές καταγγελίες αιχμάλωτοι υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ και άλλες μορφές βασανισμού.

Στη Στοκχόλμη, οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ίχνη εκρηκτικών στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που υπέστησαν σοβαρές βλάβες τον Σεπτέμβριο, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή του σαμποτάζ. Στο μεταξύ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την πρόταση του Ρώσου προέδρου για μετατροπή της Τουρκίας σε νέο κόμβο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η κυβέρνησή του έχει αρχίσει ήδη την τεχνική και οικονομική μελέτη της ρωσικής πρότασης, για την οποία έχει εκφράσει το ζωηρό ενδιαφέρον της.

Δίαυλοι διαλόγου

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για την παράταση του πολέμου, τόνισε ότι είναι αναγκαία η αναθέρμανση των προσπαθειών διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και εκτίμησε πως η πρόσφατη συνάντηση των αρχηγών μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας στην Αγκυρα συνέβαλε σε ορισμένη αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πάντως, δήλωσε ότι δεν συζητείται για την ώρα ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Μπάιντεν, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Ουάσιγκτον ζητήματα «στρατηγικής ασφάλειας» (όρος που παραπέμπει στα πυρηνικά), αλλά όχι το Ουκρανικό.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/11/2022)