Η Ρωσία σφυροκόπησε και χθες τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, με πυραύλους να συγκλονίζουν το Κίεβο και άλλες πόλεις, βυθίζοντας μεγάλες περιοχές του έθνους στο σκοτάδι, κλείνοντας τα συστήματα ύδρευσης και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση στη μισή γειτονική χώρα της Μολδαβίας. Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση σε περισσότερο από μια εβδομάδα, που έπληξε κρίσιμες υποδομές σε περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Από το Λβιβ στα δυτικά μέχρι το Ντνίπρο και την Οδησσό στα νότια και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, αξιωματούχοι ανέφεραν διακοπές στην ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και άλλες βασικές υπηρεσίες. Ολόκληρες πόλεις ήταν χωρίς φως. Η Ρωσία προσπαθεί να απενεργοποιήσει τις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και να αφήσει τους ανθρώπους της στο κρύο και το σκοτάδι, καθώς ο χειμώνας φέρνει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι.

Η επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ η αεράμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 51 από τους 70 ρωσικούς πυραύλους κρουζ και πέντε drones.