Η Διαμάχη για τον Στόχο της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη Αφήνει στη Μέση τη Συμφωνία του ΟΗΕ για το Κλίμα

Η Διαμάχη για τον Στόχο της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη Αφήνει στη Μέση τη Συμφωνία του ΟΗΕ για το Κλίμα
energia.gr
Δευ, 21 Νοεμβρίου 2022 - 13:06

Το αποτέλεσμα των βασικών συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα βασίστηκε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την οπισθοδρόμηση που αφορά τους  στόχους σχετικά την υπερθέρμανση του πλανήτη το Σάββατο, καθώς η ΕΕ έθεσε μια δραματική προϋδοποίηση για τη σύνοδο κορυφής από το 2007. Οι εθνικοί διαπραγματευτές είπαν ότι σημειωνόταν πρόοδος σε σχέση με το προηγουμένως ακινητοποιημένο ζήτημα της χρηματοδότησης «απώλειας και ζημίας» από τις πλούσιες χώρες για τα φτωχά έθνη που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή.

 

Όμως, η Τζένιφερ Μόργκαν, η γερμανίδα υπουργός για το κλίμα, είπε ότι μια συμφωνία θα εγκρινόταν μόνο εάν περιλάμβανε μέτρα που θα «διατηρούσαν το 1,5 βαθμό Κελσίου ζωντανό».

Η πρόταση αφορά σε έναν στόχο στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 C από την προβιομηχανική εποχή και ιδανικά στους 1,5 C, μειώνοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Η σύνοδος κορυφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, αλλά επεκτάθηκε μέχρι το Σαββατοκύριακο καθώς οι διαπραγματευτές παρέμειναν σε διαφωνία σχετικά με βασικά ζητήματα.

«Δεν θέλουμε να ''πεθάνει'' το 1,5 Κελσίου εδώ σήμερα», είπε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, το Σάββατο, καθώς εξέδιδε τελεσίγραφο.

"Όλα είναι στο τραπέζι, αυτά είναι μεγάλα διακυβεύματα" είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το ερώτημα για το πώς θα επιταχύνουν οι χώρες τις περικοπές τους στις εκπομπές παρέμεινε διακυβευμένο το Σάββατο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ορισμένων διαπραγματευτών ότι ο στόχος του 1,5 C μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

«Θα προτιμούσαμε να μην λάβουμε καμία απόφαση παρά μια κακή απόφαση», είπε ο Timmеrmаns στους δημοσιογράφους στο Sharm el-Shеikh και πρόσθεσε «Όλοι οι υπουργοί. . . σαν τον εαυτό μου, είμαι έτοιμος να φύγω αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει ο κόσμος, δηλαδή ότι κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση».

Ο Sun Zhеn, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κίνας για την κλιματική αλλαγή, βρισκόταν στις συζητήσεις του COP. Η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που αντιστέκονται στις προτάσεις της ΕΕ

Η Κίνα, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των χωρών που αντιστέκονται στην αυξημένη δράση για τη μείωση των εκπομπών, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Στη διαμάχη της ενδέκατης ώρας για το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας, χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αντιτάχθηκαν στο τμήμα ενέργειας που εστιάζει στη μείωση ενός μεγάλου όγκου.

Η Σαουδική Αραβία ήθελε να συμπεριληφθούν τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η δέσμευση άνθρακα, ενώ η Ρωσία είπε ότι θα μπορούσε να «γίνει η ενεργειακή κατάσταση ακόμη χειρότερη».

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ασυνήθιστο για μια μεγάλη ομάδα δυτικών χωρών, όπως η ΕΕ, να απειλούν την τελευταία στιγμή.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά» την απειλή της ΕΕ να φύγει, είπε η Ρομίνα Πουρμοχτάρι, υπουργός της Σουηδίας για το Κλίμα και το Περιβάλλον. «Δεν υπάρχει κανένας εδώ που να είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στις χώρες μας και να τους εξηγήσει γιατί κάναμε ένα βήμα πίσω».

Η ΕΕ έχει τονίσει τη σημασία της οικοδόμησης με βάση το περσινό Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα, το οποίο περιελάμβανε τη δέσμευση για μείωση της χρήσης άνθρακα, του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου.

Ο πρόεδρος της COP27, Σάμεχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε το Σάββατο ότι το προσχέδιο του τελικού συμφώνου θα διατηρούσε τον στόχο του 1,5 βαθμούς Κελσίου ζωντανό.

Ο κ. Σούκρι είπε ότι υπήρχε δυσαρέσκεια, αλλά επέμεινε ότι η «μεγάλη πλειονότητα» των μερών θα βρει τη βάση για μια συμφωνία.