Η Ινδονησία θα Λάβει $ 20 δισ., για να Μειώσει την Εξάρτησή της από τον Άνθρακα

Η Ινδονησία θα Λάβει $ 20 δισ., για να Μειώσει την Εξάρτησή της από τον Άνθρακα
Τρι, 15 Νοεμβρίου 2022 - 12:47

Ομάδα πλούσιων κρατών και διεθνών θεσμών δεσμεύθηκε να καταβάλει στην Ινδονησία, την τέταρτη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να πετύχει δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο την ουδετερότητα του άνθρακα. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Βρετανία ανήκουν στην ομάδα των πλούσιων χωρών

που θα συμβάλλουν σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί μια άλλη, ύψους 98 δισεκ. δολαρίων, για την Νότια Αφρική, τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Αφρικής.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ινδονησία να επιταχύνει κατά μία δεκαετία τον στόχο της να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050.

Τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας, για μια περίοδο τριών με πέντε ετών, μοιράζονται εξ ημισείας ο ιδιωτικός και ο κρατικός τομέας με τη μορφή βοήθειας, εγγυήσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Τον μηχανισμό παρουσίασε στη διάρκεια τελετής χθες Δευτέρα στο Μπαλί η Ινδονήσια υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικό βήμα», το οποίο στέλνει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στον Ειρηνικό αλλά και σε όλο τον κόσμο».

«Η Ινδονησία έχει σχεδόν 300 εκατ. κατοίκους, δεκάδες εκατομμύρια από τους οποίους είναι εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Κυρίως όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο», στο αρχιπέλαγος αυτό των 1.700 νησιών, υπογράμμισε.

Η υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα της με αυτό τον τρόπο να καταφέρει «να επιταχύνει τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προχωρώντας πιο γρήγορα στο κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι εύκολο», κυρίως λόγω κόστους. ΑΠΕ ΜΠΕ