COP27: SOS από τα Νησιωτικά Έθνη – Ζητούν από τους Πετρελαϊκούς Κολοσσούς να Πληρώσουν την Καταστροφή

COP27: SOS από τα Νησιωτικά Έθνη – Ζητούν από τους Πετρελαϊκούς Κολοσσούς να Πληρώσουν την Καταστροφή
energia.gr
Τετ, 9 Νοεμβρίου 2022 - 08:04

Τα μικρά νησιωτικά έθνη που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής θέλουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για τις τεράστιες ζημιές από τις σφοδρές καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα, Γκαστόν Μπράουν, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής για το

κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζει να κερδίζει σχεδόν 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ καθημερινά».

Μιλώντας εκ μέρους της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, ο κ. Μπράουν επεσήμανε πως «είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να υποχρεωθούν να πληρώσουν παγκόσμιο φόρο άνθρακα στα κέρδη τους. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων έχουν επωφεληθεί από εκβιαστικά κέρδη σε βάρος του ανθρώπινου πολιτισμού. Ενώ κερδίζουν, ο πλανήτης καίγεται».

Σενεγάλη
Από την πλερά του ωστόσο ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, είπε στο συνέδριο ότι τα φτωχά αναπτυσσόμενα έθνη στην Αφρική επιμένουν επίσης στην αύξηση της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και θα αντισταθούν στις εκκλήσεις για άμεση μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά εμείς οι Αφρικανοί δεν μπορούμε να δεχτούμε να αγνοηθούν τα ζωτικά μας συμφέροντα».

ot.gr