Συμφωνούν στην Ύπαρξη «Υπερκερδών» Εταιρειών, Διαφωνούν στην Αντιμετώπιση οι Γάλλοι Βουλευτές

Συμφωνούν στην Ύπαρξη «Υπερκερδών» Εταιρειών, Διαφωνούν στην Αντιμετώπιση οι Γάλλοι Βουλευτές
energia.gr
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 14:11

Δύο Γάλλοι βουλευτές, στους οποίους ανατέθηκε η σύνταξη έκθεσης σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός «προσωρινού και έκτακτου φόρου» επί των «υπερκερδών», δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν σε κοινές συστάσεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2023

Ο David Amiel (πλειοψηφικό κόμμα της Αναγέννησης) και ο Manuel Bompard (ακροαριστερή La France insoumise) έδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση την Τρίτη (4 Οκτωβρίου), αναγνωρίζοντας ότι η ύπαρξη των «υπερκερδών» είναι πραγματική και ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα. Η έμφαση δόθηκε στις εταιρείες των τομέων της ενέργειας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Το ζήτημα των «υπερκερδών» βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire πάντα αντιδρούσε στη δημιουργία ενός προσωρινού φόρου, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε» καν τι είναι το «υπερκέρδος».

Και οι δύο βουλευτές, μετά από ακροάσεις με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών και εμπειρογνώμονες, κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα: «η μείωση της προσφοράς στην Ευρώπη και η πολύ ανελαστική ζήτηση για ενεργειακά αγαθά, δημιούργησαν θεαματικές αυξήσεις τιμών, οι οποίες αποσυνδέθηκαν από το κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Amiel. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη «υπερκερδών», τα οποία τελικά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Το Παρατηρητήριο Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, μια δεξαμενή σκέψης, διαπίστωσε ότι τα κέρδη είχαν αυξηθεί σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με εκείνο του 2021, για να φθάσουν στο «ιστορικό υψηλό» των 72,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η TotalEnergies βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας, με κέρδη 10,37 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής το 2022. Οι θαλάσσιες μεταφορές CMA-CGM βρήκαν την κερδοφορία τους να αυξάνεται απότομα από 0,7% το 2015-2019 σε 39,6% το 2022.

Αντίθετες συστάσεις

Αντιμέτωποι με μια τέτοια πραγματικότητα, ούτε οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι πολιτικά αντίθετοι, κατάφεραν να κάνουν κοινές συστάσεις.

Ενώ και οι δύο χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) για τη δημιουργία δύο νέων «εισφορών που δημιουργούν έσοδα», ο Bompard θέλει να προχωρήσει παραπέρα. Καλεί τους νομοθέτες να δημιουργήσουν έναν φόρο που «θα εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει κέρδη κατά 25% υψηλότερα από τα μέσα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2017-2019».

Ο Amiel, αντίθετα, είναι κατά των «σούπερ φόρων» και θέλει να δει «σούπερ επενδύσεις»: η σημαντική αύξηση των κερδών θα πρέπει να επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς και να προχωρήσουν σε περαιτέρω πράσινες επενδύσεις, είπε.

Η έκρηξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη ανάγκασε το ζήτημα της φορολόγησης των «υπερκερδών» να έρθει στην ευρωπαϊκή σκηνή. Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει μια «εισφορά αλληλεγγύης» για τον τομέα της ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να δημιουργήσει έναν «φόρο αλληλεγγύης». Αυτό θα αφορούσε 23.000 φορολογούμενους, ή το 0,1% του ισπανικού πληθυσμού, και θα εισέπραττε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

(από euractiv.gr)