Διαρροές Nord Stream: Οι Πρώτες Δορυφορικές Εικόνες από τη Βαλτική Δείχνουν Τεράστια Απελευθέρωση Μεθανίου

Διαρροές Nord Stream: Οι Πρώτες Δορυφορικές Εικόνες από τη Βαλτική Δείχνουν Τεράστια Απελευθέρωση Μεθανίου
energia.gr
Παρ, 30 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:03

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν προ ημερών και οδήγησαν σε διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ίσως απελευθέρωση αερίου μεθανίου στην ατμόσφαιρα που έχει σημειωθεί ποτέ. Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στο Twitter ότι η ανάλυση που διεξήχθη με ερευνητές από το Universitat Politècnica de València, εντόπισε ποσότητα μεθανίου από τους αγωγούς Nord Stream που είναι σημαντικά 

μεγαλύτερη από την ποσότητα που είχε απελευθερωθεί σε άλλο περιστατικό στον Κόλπο του Μεξικού πέρυσι.

Σε εκείνη την περίπτωση, η εγκατάσταση πετρελαίου και φυσικού αερίου απέρριψε σε μόλις 17 ημέρες 40.000 τόνους μεθανίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 3% των ετήσιων εκπομπών του Μεξικού σε έναν χρόνο.

Οι ερευνητές δεν έχουν υπολογίσει ακόμη το μέγεθος των διαρροών μεθανίου στο Nord Stream. Σε ανάρτησή τους ανέφεραν ότι η ακτίνα του αερίου που διακρίνεται να αναβλύζει είχε συρρικνωθεί από 700 μέτρα πλάτος στις 26 Σεπτεμβρίου σε 520 μέτρα πλάτος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που προορίζονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Αρκετές κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με το CNN, περισσότεροι από 100.000 μετρικοί τόνοι φυσικού αερίου δημιουργούν φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, σε μια περιοχή 1 χιλιομέτρου (0,6 μίλια), διαχεόμενοι τόσο στο νερό όσο και στην ατμόσφαιρα. Περίπου το  90% εξ αυτής της ποσότητας είναι μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που επιδρά στην υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ περισσότερο (80 φορές) από το διοξείδιο του άνθρακα.