Έργα ΑΠΕ, ισχύος 2.100-2.200 MW θα μπορεί να χωρέσει, υπό προϋποθέσεις, το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης. Αυτό αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ σε εισήγησή του που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, η οποία αφορά στα  περιθώρια ισχύος για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας στα νησιά. Σύμφωνα με αυτή για να προχωρήσουν οι επενδύσεις νέων έργων ΑΠΕ πρέπει ο Διαχειριστής να έχει δυνατότητα περικοπής της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ, όταν απαιτείται. Επίσης, θα πρέπει να  αναπτυχθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να δώσουν ευελιξία στο ηλεκτρικό σύστημα ώστε να απορροφήσει περισσότερη πράσινη ενέργεια,  δίχως κινδύνους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί του ΑΔΜΗΕ, το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης μπορεί να «σηκώσει» έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.100 MW με 2.200 MW μόνο στην περίπτωση της επιβολής περικοπών. Σε περιπτώσεις μάλιστα ανωτέρας βίας, όπως είναι μια μεγάλη βλάβη στις διασυνδέσεις, τότε ενδέχεται να χρειαστούν αυξημένες περικοπές ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής τροφοδοσία της Κρήτης.

Επιπλέον η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης 100 MW θα έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα  αύξησης του διαθέσιμου περιθωρίου για σύνδεση νέων ΑΠΕ κατά περίπου 150 MW. Σήμερα στην Κρήτη λειτουργούν αιολικά πάρκα, ισχύος 209,85 MW και φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος 102,3 MW. Ο προσδιορισμός των περιθωρίων ισχύος έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Σχετικά με τις λειτουργικές περικοπές ισχύος των μονάδων η εισήγηση αναφέρει ότι αποτελούν παράγοντα που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ενώ αποτελεί μια δυνατότητα που προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και παρέχει ευελιξία στα συστήματα μεταφοράς. Οι περικοπές εφόσον αιτιολογούνται δεν θα υπερβαίνουν το 5% της ετήσιας παραγόμενής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για να προσδιοριστούν τα περιθώρια εγκατάστασης νέων ΑΠΕ εξετάστηκε  ο μέσος ετήσιος συντελεστής φόρτισης μονάδων ΑΠΕ να ανέρχεται στο 39% για τους αιολικούς σταθμούς και στο 16% για τους σταθμούς φωτοβολταϊκών και 34% για τους ηλιοθερμικούς σταθμούς. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως παράμετρος για τον προσδιορισμό των περιθωρίων εγκατάστασης ΑΠΕ, το όριο εξαγωγικής ισχύος από την Κρήτη προς το διασυνδεδεμένο σύστημα   στα 800 MW που αφορά στη συνολική μεταφορική ικανότητα και των δυο διασυνδέσεων της Κρήτης-Πελοποννήσου και Κρήτης-Αττικής.

Επίσης, δεν συνυπολογίζεται λειτουργία συμβατικών θερμικών μονάδων παραγωγής. Ακόμη, οι περικοπές προκύπτουν μόνο από τα όρια εξαγωγικής ικανότητας δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψιν περικοπές από ενεργειακούς περιορισμούς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, θεωρείται ότι το σύνολο των αιολικών σταθμών και το 50% της εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β διαθέτουν τεχνική δυνατότητα να λάβουν και να υλοποιήσουν εντολή περιορισμού της ισχύος.

Στους υπολογισμούς έχει ληφθεί υπόψη και η παραγωγή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW για τον οποίο υπάρχει σύμβαση σύνδεσης.  Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης στην Κρήτη, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ,  το περιθώριο ανάπτυξης νέων ΑΠΕ διευρύνεται καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΜΠ,   η εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης των 100 MW μπορεί να μειώσει τις περικοπές περίπου κατά 2%.