Απρόθυμη η Κομισιόν να Δεχτεί Πλαφόν στo Φ. Αέριο Παρά τις Πιέσεις των "15"- Νέα Μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας από το ΥΠΕΝ

Απρόθυμη η Κομισιόν να Δεχτεί Πλαφόν στo Φ. Αέριο Παρά τις Πιέσεις των 15- Νέα Μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας από το ΥΠΕΝ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:03

Την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς έπιασαν να ανηφορίζουν ξανά, (έκλεισαν χθες στα 207,187 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στην ολλανδική πλατφόρμα TTF) εξαιτίας της νευρικότητας που επικρατεί μετά τη «δολιοφθορά» στον αγωγό Nord Stream 1 και την αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανθίσταται στις πιέσεις των 15 χωρών-μελών της Ε.Ε. και επιμένει ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του καυσίμου θα απέβαινε «περίπλοκο» εγχείρημα και εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η Επιτροπή διένειμε χθες, εσωτερικό έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο ήλθε σε γνώση του Reuters

στο οποίο αναλύει  μια σειρά  επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν προκειμένου να μειωθούν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, στον απόηχο της πρωτοβουλίας των “15” στις αρχές της εβδομάδας να προτείνουν ανώτατο όριο τιμών ως λύση στο πρόβλημα. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία , ενώ αντίθετες στην πρόταση εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Γερμανία, Ολλανδία και Δανία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το έγγραφο αναφέρει ότι ένα ανώτατο όριο στις χονδρεμπορικές τιμές του αερίου θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές καυσίμων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., καθώς οι διαφορετικές τιμολογήσεις θα απέτρεπαν να αυξηθούν οι ροές προμηθειών σε περιοχές όπου η ζήτηση είναι ήδη υψηλή ή αντιθέτως, η προσφορά είναι ελλειματική. Μάλιστα, η Κομισιόν φέρεται να ισχυρίζεται πως ένα πλαφόν θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς μόνο στην περίπτωση που δημιουργηθεί μια νέα «υπηρεσία» που θα κατανείμει και θα διαχειρίζεται την μεταφορά του καυσίμου μεταξύ των κρατών-μελών.

Ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να εξασφαλίσει υψηλούς όγκους χρημτοδοτήσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές από την παγκόσμια αγορά, όπου άλλοι αγοραστές είναι πιθανό να είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα από το ανώτατο όριο τιμών της Ένωσης, σύμφωνα πάντα μ το σκεπτικό της Κομισιόν.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει, εξάλλου, στο ίδιο έγγραφο και ορισμένες ακόμη επιλογές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων, επιβολή μετριασμένου πλαφόν στο αέριο, μείωση των τιμών εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και συγκράτηση των τιμών του καυσίμου που χρησιμοποιείταιγια ηλεκτροπαραγωγή.

Μάλιστα η Κομισιόν φέρεται να έχει συμβουλεύσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπραγματεύονται με «αξιόπιστους» προμηθευτές αν θέλουν να δουν μείωση στις τιμές και επεσήμανε πως η κοινή αγορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο που θα βοηθούσε τις χώρες-μέλη να μοιράζονται δίκαια τις πρόσθετες προμήθειες αερίου που αποκτούν. Το ζήτημα θα απασχολήσει την αυριανή (Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας των “27”.

Εν τω μεταξύ, η ρευστότητα που επικρατεί στα θέματα της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και η έλλειψη ομοφωνίας στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων που θα όρθωναν τείχος προστασίας των οικονομιών και των κοινωνιών από το άλμα στο ενεργειακό κόστος, υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια αλλά και να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Σκρέκας είπε πως μέσα στον Οκτώβριο θα προδημοσιευθούν δύο προγράματα για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις. 

Το πρώτο είναι προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων των κλάδου του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών αλλά επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα. Το δεύτερο αφορά σε ένα πρόγραμμα τύπου «Αλλάζω Συσκευή» που θα αφορά όμως τις επιχειρήσεις και θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε, θα ανακοινωθεί προσεχώς από το υπουργείο Ανάπτυξης και ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο θα χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις να αλλάξουν εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν. Τέλος, μια ακόμη παρέμβαση θα αφορά στη διευκόλυνση επιχειρήσεων να συμμετέχουν στα πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” αλλά και σε προμήθεια μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.

Σημειώνουμε πως για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα προσφέρει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση και στην Υψηλή Τάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Η σχετική ρύθμιση θα έχει έλθει προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, έως το τέλος του έτους.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο υπουργός, οι επιχειρήσεις της χώρας θα μπορέσουν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες και να μειώσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος τους. Καταλήγοντας, ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και οικιακών καταναλωτών, αλλά και να λαμβάνει μέτρα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.