ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος Ίδρυσε Ένα Νέο Γραφείο Περιβαλλοντολογικής Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος Ίδρυσε Ένα Νέο Γραφείο Περιβαλλοντολογικής Δικαιοσύνης
energia.gr
Δευ, 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:34

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ (EPA) ίδρυσε το Σάββατο ένα νέο γραφείο το οποίο θα επικεντρώσει την προσοχή του στις ανάγκες των κοινοτήτων των μειονοτήτων που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ θα επιβλέπει και τη διανομή 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη νομοθεσία του κλίματος.

Ο διευθυντής της EPA Μάικλ Ρίγκαν ανακοίνωσε την ίδρυση του Γραφείου Περιβαλλοντολογικής Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Πολιτικών Δικαιωμάτων, το οποίο θα στελεχωθεί από 200 υπαλλήλους της EPA, ενώ του ίδιου γραφείου, θα ηγείται ένας βοηθός διευθυντής.

Ο διορισμός του βοηθού διευθυντή θα επικυρώνεται από τη Γερουσία.

Η ίδρυση του νέου γραφείου έγινε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Κομητεία Γουάρεν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου και είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις πριν από 40 χρόνια, ενώ η ίδια κομητεία θεωρείται ως η γενέτειρα του κινήματος της περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης.

“Με την ίδρυση του νέου γραφείου σε επίπεδο εθνικού προγράμματος ενσωματώνουμε την περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των πολιτών στο DNΑ της EPA διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι που παλεύουν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους θα δουν δράση για την επίλυση προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι για γενεές,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Ρίγκαν.

Επρόκειτο για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη ως προς τη διαμόρφωση της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου γραφείου για να βοηθήσει τις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τις κοινότητες των εγχρώμων να αντιμετωπίσουν τις δυσανάλογες επιπτώσεις από την μόλυνση της ατμόσφαιρας και των υδάτων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συχνά αναφερθεί στην προστασία των κοινοτήτων των φτωχών και των μειονοτήτων από τη βιομηχανική μόλυνση ως υψηλή προτεραιότητα και έχει υποσχεθεί ότι ποσοστό 40% των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια θα διοχετευτεί για αυτό τον σκοπό. ΑΠΕ ΜΠΕ