Η περιδίνηση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν στην αγορά, η νομισματική πολιτική της Fed, η ισοτιμία του δολαρίου και οι ανησυχίες για τη ζήτηση. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, η τιμή του Βrent, του διεθνούς benchmark κυμαίνονται στην περιοχή των 88-89 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας WTI, υποχωρούν στην περιοχή των 82 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτά σε ό,τι αφορά στα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού. Την ίδια ώρα, η παραγωγή του ΟPEC+ συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά του συλλογικού στόχου που έχει τεθεί, με το χάσμα μεταξύ ποσόστωσης και πραγματικής παραγωγής να διευρύνεται στο εξωφρενικό νούμερο των 3,58 εκατ. βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η συλλογική παραγωγή των δέκα χωρών-μελών του δεθνούς καρτέλ που δεσμεύονται από το σύμφωνο, εμφανίζεται να υπολείπεται κατά 1,399 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι της ποσόστωσης, όταν η αντίστοιχη των παραγωγών εκτός ΟPEC που μετέχουν στη συμφωνία υπολειπόταν κατά περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι συμφωνηθείσας ποσόστωσης 2,185 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του καρτέλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο, ο ΟPEC+ βρισκόταν ήδη 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως χαμηλότερα του τεθέντος στόχου. Τον περασμένο μήνα οι χώρες που υπολείπονταν περισσότερο από τις άλλες από μπλευράς παραγωγής ήταν η Ρωσία, που δεν ανήκει στον OPEC και η Νιγηρία που είναι μέλος του. Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από το στόχο, ενώ της Νιγηρίας υπολειπόταν κατά 700.000 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις χειρότερες επιδόσεις έχουν αυές οι δύο χώρες, καθώς η μεν παραγωγή της Ρωσίας επηρεάζεται από τις κυρώσεις της Δύσης, ενώ της Νιγηρίας από τα χρόνια προβλήματα με την έλλειψη επενδύσεων και τις κλοπές πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από την Νιγηρία έπεσαν κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, σύμφωνα με στοιχεία της Petro-Logistics.

Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο ωΙούλιο, σύμφωνα με  τα τελευταία στοιχεία της Joint Organisations Data Initiative, (JODI) της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των δεδομένων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα. Είναι ενδεικτικό των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά, το γεγονός ότι κατά κανόνα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται παρά μειώνεται τον Ιούλιο. Μάλιστα η ζήτηση αυξάνεται εποχικά κατά μέσο όρο κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως, όπως αναφέρει το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ (IEF) με έδρα το Ριάντ.

Η πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο έρχεται σε αντίθεση με το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για τον ίδιο μήνα, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, 2020-2021. Η εξέλιξη οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και την Σαουδική Αραβία.

Ιδίως στην Κίνα, η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 191.000 βαρέλια ημρησίως τον Ιούλιο και ήταν 655.000 βαρέλια χαμηλότερα από την αντίστπιχη χρονική περίοδο το 2021. Πάντως, είναι σηναντικό να γνωρίζουμε πως η ζήτηση στη μεγάλη ασιατική οικονομία εξακολουθούσε να είναι 135.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερη από τα επίπεδα του Ιουλίου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύσε η JODI.