Στην Ελλάδα το “Στέμμα” της Πρωταθλήτριας στην Χονδρεμπορική Τιμή του Ρεύματος -Μείωση Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα

Στην Ελλάδα το “Στέμμα” της Πρωταθλήτριας στην Χονδρεμπορική Τιμή του Ρεύματος -Μείωση Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:03

Πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας, πανευρωπαϊκά, παραμένει από χθες η Ελλάδα, παρά το γεγονός  ότι η τιμή για σήμερα, Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, σημείωσε πτώση 2% στα 457 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 467,02 ευρώ ανα μεγαβατώρα, χθες Δευτέρα. Ανοδικά κινείται και η πλειοψηφία των χονδρεμπορικών αγορών στην Ευρώπη, με την τιμή στην Γαλλία να διαμορφώνεται σε 444 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 416,88 ευρώ την Δευτέρα, στην Γερμανία με πτώση, στα 392 ευρώ από 408,03 χθες, και στην Ιταλία στα 457 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 451,31 ευρώ χθες. Όσον αφορά στα μερίδια των καυσίμων στο μείγμα παραγωγής 

στην Ελλάδα, κυριαρχεί εκ νέου το φυσικό αέριο με 35,3%, οι ΑΠΕ ακολουθούν με 25,9%, οι εισαγωγές με 19,9%, ο λιγνίτης με 7,2% και τα υδροηλεκτρικά με 4,7%.

Η μεγάλη πτώση του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι το ζήτημα που προκαλεί απορίες, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύς λόγος για την αναθέρμανση της χρήσης του, ως αντίδοτο στην έλλειψη αερίου, και στο υψηλό κόστος προμήθειάς του καυσίμου. Πράγματι, νεώτερα στοιχεία που περιέχονται σε τελευταία έκθεση της S &P Global Commodity Insights που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, δείχνουν πως η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις.

Αυτή η εξέλιξη είχε ως επακόλουθο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την ίδια χρονική περίοδο, γεγονός που αγνοεί τη συνολική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού, αλλά  και την  προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών να μεγιστοποιήσουν τη δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, στον απόηχο της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου όπως και της συρρίκνωσης των εισαγωγών από την Ρωσία.

Πριν από μερικούς μήνες, αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανακοίνωση της Ε.Ε. ότι θα πάψει να εισάγει ρωσικό κάρβουνο από τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές του άνθρακα ανήλθαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Oι αναλυτές επισημένουν ωστόσο, πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μειώθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού με άνθρακα υπήρξε η κάθετη επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο (πάνω από το 50%).

Η αλληλουχία αρνητικών γεγονότων όπως η παρατεταμένη επιβολή απαγόρευσης μετακινήσεων για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, καθώς και η κρίση στην αγορά ακινήτων, επέφερε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα κατά 1,2%, στο α’ εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της  S &P Global Commodity Insights. Θυμίζουμε ότι η παρούσα εξέλιξη διαψεύδει παταγωδώς τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) τον Δεκέμβριο του 2021, που ανέφεραν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στην μεγάλη ασιατική χώρα θα αυξανόταν σε ποσοστό 4,1% έως το 2024.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα αυξήθηκε σε ποσοστό 13,6% στο α΄εξάμηνο  του έτους, όπως αναφέρει το Carbon Monitor, σε αντίθεση με την παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εξηγούν όμως οι ειδήμονες της αγοράς, η αύξηση της ζήτησης άνθρακα στην Ευρώπη δεν επηρεάζει καθόλου την παγκόσμια κατάσταση, αφού η Γηραιά ήπειρος αντιπροσωπεύει ένα ισχνό 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης του καυσίμου. Είναι η Κίνα, υποστηρίζουν, που αποτελεί τη χώρα κλειδί για την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, και είναι η ευρωστία της μεγάλης ασιατικής οικονομίας που θα εξακουθήσει να διαμορφώνει τις παγκόσμιες τάσεις στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, το γεγονός ότι μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2022 οδήγησε σε μια παράπλευρη εξέλιξη: τη μείωση κατά 1% των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο.