Ένταση Επενδύσεων στην Ενέργεια από τον Όμιλο Μυτιληναίος το 2008

Χρονιά προκλήσεων που ο όμιλος Μυτιληναίου μπορεί να διαχειριστεί χαρακτήρισε το 2008 ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας από το βήμα της χθεσινής, ετήσιας Γ. Σ. των μετόχων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι επενδύσεις που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί, οι οποίες ειδικά για την ενέργεια πλησιάζουν τα 2,4 δισ. ευρώ.
Energia.gr
Παρ, 9 Μαΐου 2008 - 03:23

Χρονιά προκλήσεων που ο όμιλος Μυτιληναίου μπορεί να διαχειριστεί χαρακτήρισε το 2008 ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας από το βήμα της χθεσινής, ετήσιας Γ. Σ. των μετόχων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι επενδύσεις που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί, οι οποίες ειδικά για την ενέργεια πλησιάζουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Εκτίμηση του κ. Μυτιληναίου επίσης αποτελεί το γεγονός ότι το 2008, το μερίδιο της ενέργειας στα μεγέθη του ομίλου θα φτάσει από 1% σε 8% και θα καλύψει διψήφιο αριθμό το 2009.

Σε ό, τι αφορά τις δυσκολίες του τρέχοντος έτους, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στον μεταλλουργικό κλάδο και στον κλάδο των ορυχείων, καθώς επίσης και στην τιμή του δολαρίου, που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και την υψηλή τιμή του πετρελαίου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα γεγονότα αυτά συνδυάζονται και με τη διαταραχή στη σχέση του ομίλου με τη ΔΕΗ σε ό, τι αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται η Αλουμίνιον της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «αναμενόμενες» τις αντιδράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την ένταξη της μονάδας συμπαραγωγής στο σύστημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «η μονάδα συμπαραγωγής πολεμήθηκε με πολύ έντονο τρόπο από πολλές πλευρές και συμφέροντα, πολλές φορές ετερόκλητα μεταξύ τους», όμως πλέον το θέμα τελείωσε.

Η γενική συνέλευση του ομίλου Μυτιληναίου ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,51 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007, το οποίο είναι αυξημένο κατά 132%, σε σχέση με το μέρισμα του 2006. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της σημερινής συνεδρίασης, ενώ από τις 12 Μαΐου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2005.

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι το Δ. Σ. της εταιρείας από 7μελές θα διευρυνθεί σε 9μελές με την είσοδο δύο ακόμη ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών, τα οποία θα κατέχουν την πλειοψηφία στο Δ. Σ. στο πλαίσιο των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή των μελών αυτών, θέσεις για τις οποίες θα προταθούν ο εφοπλιστής κ. Μ. Χανδρής και ο καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρ. Ζερεφός. Το θέμα για τα stock options που συμπεριλαμβανόταν στη χθεσινή ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης, λόγω έλλειψης απαρτίας, παραπέμπεται για συζήτηση στην πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση που θα γίνει στις 19 Μαΐου.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/05/2008)