Συνεχίζεται η Τρελή Κούρσα στις Τιμές Φυσικού Αερίου με Νέα Υψηλά να Καταγράφονται στην Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρισμού

Συνεχίζεται η Τρελή Κούρσα στις Τιμές Φυσικού Αερίου με Νέα Υψηλά να Καταγράφονται στην Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρισμού
Του Κ.Ν. Σταμπολή 
Τετ, 24 Αυγούστου 2022 - 12:31

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το ράλι των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και στην εγχώρια αγορά, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα το φυσικό αέριο ανατιμάται διαρκώς στα ευρωπαϊκά gas hubs ως αποτέλεσμα της στενότητας που παρατηρείται στην προμήθεια Ρωσικού αερίου. Ποιο συγκεκριμένα το μηνιαίο συμβόλαιο φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς, την περασμένη Δευτέρα εκτινάχθηκε στα €292/ MWh, δηλαδή τρεις φορές επάνω από την μέση τιμή του Ιουνίου που είχε φθάσει τα €90/MWh. Άμεσο αποτέλεσμα η ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη (βλέπε χάρτη) όπου οι τιμές κινούνται πλέον σε …στρατοσφαιρικά επίπεδα.

Ποιο συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα (22/8) η τιμή ηλεκτρισμού στο ΕΧΕ σημείωσε νέο ρεκόρ στα 616,38 MWh η 14,2% υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για την δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, θέση που μοιράζεται με τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία καθώς όλες έχουν τιμές στα 616 ευρώ, ενώ τα πρωτεία καταλαμβάνει η Ελβετία με 624 Ευρώ. Στον αντίποδα ως συνήθως η Πορτογαλία και η Ισπανία αφού έχουν λάβει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, πράγμα που δεν κατάφερε η χώρα μας. Έτσι στην Ιβηρική η τιμή διαμορφώθηκε μόλις στα 183 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ και η Πολωνία σημείωσε χαμηλότερες τιμές στα € 338/MWh χάρη στους λιγνίτες της.

Σήμερα, Τετάρτη 24/8, οι τιμές του ηλεκτρισμού ευρίσκονται σε υποχώρηση αν και εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν επτά φορές. Στην Ελλάδα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (MCP) διαμορφώθηκε στα €542.25/MWh ενώ η υψηλότερη στην Ευρώπη είναι αυτή της Γαλλίας στα €646/MWh.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για την εβδομάδα που πέρασε όπως τα καταγράφει η Εβδομαδιαία Ανάλυση (15/08 - 21/08) της αγοράς ενέργειας του ΙΕΝΕ.

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (MCP) της 33ης εβδομάδας του 2022 κατέγραψε άνοδο (+29,48 €/MWh), καθώς διαμορφώθηκε στα 403,11 €/MWh από τα επίπεδα των 373,63 €/MWh της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το φράγμα των 400 €/MWh.

Η περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου πάνω από τα 220 €/MWh σε συνδυασμό με την αρκετά περιορισμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ,  άσκησαν ανοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.  

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού προσέγγισε τις 1,05 TWh (1.038 GWh). Το ωριαίο φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 217 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.182 GWh λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού Συστήματος (144 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 36 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 24%. Η  εβδομαδιαία παραγωγή προσέγγισε τις 252 GWh, σημειώνοντας πτώση 36% σε επίπεδο εβδομάδας.Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο Σύστημα 75 GWh (-4% σε σχέση με την εβδομάδα 32).Οι μονάδες αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 540 GWh καλύπτοντας το 50% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 203 GWh κάλυψε το 19% της ζήτησης ηλεκτρισμού. Να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα 2022-W33 ήταν 103.078 ΜWh.

Από την ανωτέρω παράθεση των στοιχείων διαμόρφωσης του ηλεκτρικού μείγματος προκύπτει ότι οι θερμικές μονάδες λιγνίτη και αερίου κάλυψαν το 69% της ηλεκτρικής ζήτησης λόγω της σημαντική πτώσης παραγωγής από ΑΠΕ και κυρίως λόγω της άπνοιας στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της συνεισφοράς των αιολικών. Έτσι παρά την σημαντική άνοδο της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών μονάδων τα τελευταία χρόνια, που αγγίζουν πλέον τα 4.5 GW, η συνεισφορά τους στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα παραμένει σχετικά περιορισμένη.