Το Νερό της Βροχής Γίνεται μη Ασφαλές για Κατανάλωση Λόγω της Περιεκτικότητας των «Για Πάντα Χημικών Ουσιών» σε Αυτό

Το Νερό της Βροχής Γίνεται μη Ασφαλές για Κατανάλωση Λόγω της Περιεκτικότητας των «Για Πάντα Χημικών Ουσιών» σε Αυτό
energia.gr
Τετ, 24 Αυγούστου 2022 - 11:20

Το νερό της βροχής σχεδόν παντού στη Γη έχει μη ασφαλή επίπεδα των «για πάντα χημικών ουσιών», σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι μια μεγάλη οικογένεια ανθρωπογενών χημικών ουσιών, δηλαδή ουσιών που δεν υπάρχουν στη φύση. Είναι γνωστά ως «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές έχουν αντικολλητικές ή απωθητικές ιδιότητες και έτσι μπορούν 

να βρεθούν σε είδη οικιακής χρήσης όπως συσκευασίες τροφίμων, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά και μαγειρικά σκεύη. 

Αλλά τώρα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης τα βρήκαν στο νερό της βροχής στις περισσότερες τοποθεσίες του πλανήτη - συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής. Δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για να τους ξεφύγεις.

«Υπήρξε μια εκπληκτική πτώση στις κατευθυντήριες τιμές για το PFAS στο πόσιμο νερό τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο Ian Cousins, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Για μια πολύ γνωστή ουσία, το «καρκινογόνο υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA)», οι κατευθυντήριες τιμές για το νερό έχουν μειωθεί κατά 37,5 εκατομμύρια φορές στις ΗΠΑ.

Με βάση τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για τα επίπεδα του PFOA στο πόσιμο νερό, σύντομα το νερό της βροχής παντού θα κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ για το PFOA στο πόσιμο νερό, το βρόχινο νερό παντού θα κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση», λέει o Ίαν Κάζινς. 

«Αν και στον βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά νερό της βροχής, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι είναι ασφαλές για πόσιμο και γεμίζουν πολλές από τις πηγές πόσιμου νερού  με αυτό».

Τι κίνδυνο όμως ενέχουν τα «για πάντα χημικά» για την υγεία μας;

Οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση σε αυτές τις ουσίες έχουν ερευνηθεί ευρέως. Οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών.

Αλλοι πάντως υποστηρίζουν ότι καμία αιτία και αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποδειχθεί μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και της κακής υγείας.

«Δεν μπορεί κάποιοι λίγοι να ωφελούνται οικονομικά ενώ μολύνουν το πόσιμο νερό για εκατομμύρια άλλους και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει η Δρ Τζέιν Μάνκε, διευθύνουσα σύμβουλος του Food Packing Foundation στη Ζυρίχη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα τεράστια ποσά που θα κοστίσει η μείωση του PFAS στο πόσιμο νερό σε επίπεδα ασφαλή, πρέπει να πληρωθούν από τη βιομηχανία που παράγει και χρησιμοποιεί αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες», τονίζει.