ΟΗΕ: Eπικεφαλής για το Κλίμα, o Σάιμον Στιλ από τη Γρενάδα

ΟΗΕ: Eπικεφαλής για το Κλίμα, o Σάιμον Στιλ από τη Γρενάδα
energia.gr
Τρι, 16 Αυγούστου 2022 - 11:36

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γρενάδας Simon Stiell διορίστηκε χθες Δευτέρα 15 Αυγούστου, επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς οι "απώλειες και οι ζημιές" των χωρών στην πρώτη γραμμή που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η δική του, είναι πλέον βασική πρόκληση των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Ο Stiell είναι ένας βετεράνος υποστηρικτής της φιλοδοξίας για το κλίμα από ένα ευάλωτο νησί της Καραϊβικής.

Στην παγκόσμια σκηνή, οι εκκλήσεις του για γρήγορες μειώσεις των εκπομπών τον έχουν φέρει σε αντίθεση με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, ενώ το λόμπι του για χρηματοδότηση για το κλίμα έχει συναντήσει αντίσταση από πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Stiell σπούδασε μηχανικός και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια London Metropolitan και Westminster στο Ηνωμένο Βασίλειο, μένοντας στη χώρα για να εργαστεί σε εταιρείες τεχνολογίας τη δεκαετία του '90 πριν επιστρέψει στη Γρενάδα. Πίσω στην πατρίδα ίδρυσε μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, έγινε πρόεδρος του τουριστικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος του βιομηχανικού επιμελητηρίου.

Το 2013, διορίστηκε στη Γερουσία της Γρενάδας και συνέχισε να ηγείται των υπουργείων γεωργίας και παιδείας προτού γίνει υπουργός Ανθεκτικότητας της Γρενάδας για την κλιματική αντοχή τον Μάρτιο του 2018. Το κεντροδεξιό του Νέο Εθνικό Κόμμα βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον Ιούνιο.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τουριστικών θέρετρων και τα πλαστικά απόβλητα στο εσωτερικό, ενώ υποστήριξε τα μικρά, ευάλωτα νησιά στην παγκόσμια σκηνή. Έχει προεδρεύσει του Συνασπισμού Υψηλής Φιλοδοξίας, μιας συμμαχίας μεταξύ πλούσιων χωρών όπως η ΕΕ και φτωχότερων, ευάλωτων χωρών όπως η Γρενάδα, για την προώθηση ταχέων μειώσεων των εκπομπών.

Πριν και κατά τη διάρκεια του Cop26, ο πρόεδρος Άλοκ Σάρμα έθεσε τον Stiell και τον υπουργό Περιβάλλοντος της Δανίας, Νταν Γιόργκενσεν, υπεύθυνους διαβουλεύσεων σχετικά με το πώς οι χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές τους γρηγορότερα αυτή τη δεκαετία για να διατηρήσουν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Αυτές οι συζητήσεις οδήγησαν σε χώρες που συμφώνησαν να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν» τα σχέδιά τους για το κλίμα για το 2030 έως το τέλος του 2022, αν και λίγες έχουν ακολουθήσει αυτή την υπόσχεση.

Τη θέση αναλαμβάνει από τον Ιμπραήμ Τιάου, έναν διπλωμάτη από τον Μαυρίκιο που ηγείται του έργου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της απερήμωσης και επίσης κάνει τη δουλειά του ΟΗΕ για το κλίμα σε προσωρινή βάση.

Πριν από αυτόν, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Patricia Espinosa ηγήθηκε του οργανισμού για έξι ταραχώδη χρόνια, περνώντας από κρίσεις, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ από τη Συμφωνία του Παρισιού, την πανδημία Covid-19, αλλά και ένα σημαντικό πρόβλήμα υγείας που αντιμετώπισε η ίδια 

Όταν ανέλαβε η Espinosa, το παγκόσμιο βιβλίο κανόνων για το κλίμα που συντάχθηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν ημιτελές. Στο Cop26 στη Γλασκώβη πέρυσι, ολοκληρώθηκε με συμφωνίες για τις αγορές άνθρακα και άλλα επίμαχα ζητήματα.

Τώρα, ο οργανισμός στρέφεται προς την υλοποίηση.

Μετά την Espinosa και την Christiana Figueres της Κόστα Ρίκα, ο Stiell θα είναι ο τρίτος εκτελεστικός γραμματέας στη σειρά από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Οι προηγούμενοι εκτελεστικοί γραμματείς ήταν από την Ευρώπη, οπότε ήταν αναμενόμενο ότι η δουλειά θα πήγαινε σε κάποιον από την Αφρική ή την Ασία.