Το βιβλίο του Δρ. Ανδρέα Πουλλικκά, Προέδρου της Κυπριακής ΡΑΕΚ, «40 Ενεργειακά Ερωτήματα» (Λευκωσία 2021) αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα για όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί βασικά πράγματα για την ενέργεια και τις χρήσεις της. Γραμμένο από έναν ειδικό στα θέματα ενέργειας, το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους μη ειδικούς αφού προσπαθεί να εκλαϊκεύσει και να απλουστεύσει την ερμηνεία ορισμένων δύσκολων και σύνθετων εννοιών και τεχνικών όρων. Και το καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία!

Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας στον πρόλογο του, το βιβλίο αποτελεί «εισαγωγικό εγχειρίδιο» που καλύπτει όλα τα κύρια ενεργειακά ζητήματα και αποσκοπεί στην απόκτηση βασικών γνώσεων από όσους θέλουν να έχουν άποψη και θέση απέναντι στα δύσκολα και σύνθετα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ενεργειακές αγορές, την ενεργειακή μετάβαση και την αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη. Υπό αυτή την έννοια, το βιβλίο μπορεί να φανεί χρήσιμο ακόμα και στους ειδικούς του χώρου της ενέργειας.

Ανατρέχοντας στα περιεχόμενα του βιβλίου μερικά κεφάλαιά του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρονική περίοδο που διανύουμε, όπου λόγω ενεργειακής κρίσης λέγονται και γράφονται, συνήθως λανθασμένα, πολλές έννοιες και όροι τεχνικοί που, όμως, είναι απαραίτητοι για την κατανόηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο που ο συγγραφέας αφιερώνει μια ολόκληρη ενότητα διευκρινίζοντας την διαφορά μεταξύ παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικής ισχύος. Όπως επίσης διαφωτιστική είναι η ενότητα που περιγράφει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, το πώς λειτουργούν και τι ρόλο παίζει ο ανταγωνισμός.

Επίσης το βιβλίο του Δρ. Ανδρέα Πουλικκά επεξηγεί όρους όπως το net-metering και το net- billing, την τεχνολογία blockchain, την οικονομία του υδρογόνου και τον ρόλο του στο ενεργειακό σύστημα του αύριο, τα ηλεκτρικά οχήματα και πώς η χρήση τους επηρεάζει το ηλεκτρικό σύστημα, την ενεργειακή στρατηγική, τις έρευνες υδρογονανθράκων κλπ. Γι’ αυτό συστήνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το μάλλον μικρό (179 σελ) αλλά ιδιαίτερα περιεκτικό βιβλίο.

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο «40 Ενεργειακά Ερωτήματα» του Δρ. Ανδρέα Πουλλικκά από εδώ