Η BP Δεν Σχεδιάζει Μείωση στις Τιμές των Καυσίμων για τους Αυτοκινητιστές παρά τα Αυξημένα Κέρδη

Η BP Δεν Σχεδιάζει Μείωση στις Τιμές των Καυσίμων για τους Αυτοκινητιστές παρά τα Αυξημένα Κέρδη
energia.gr
Παρ, 5 Αυγούστου 2022 - 15:58

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney σημείωσε ότι η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν σχεδιάζει να μειώσει τις τιμές των καυσίμων για τους βρετανούς αυτοκινητιστές, αφού ανέφερε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και 14 χρόνια, καθώς επρόκειτο ήδη να πληρώσει νέο φόρο στον κλάδο όπως ανακοινώθηκε φέτος

Οι τιμές στους προαστιακούς σταθμούς της BP στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν έως και 6 p ανά λίτρο από την κορύφωση νωρίτερα φέτος, καθώς οι διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη γαλλική TotalEnergies, η οποία έχει υποσχεθεί μια σειρά περικοπών τιμών για τους Γάλλους αυτοκινητιστές από τον Σεπτέμβριο, οι λιανοπωλητές καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

«Διαφορετικές χώρες επιλέγουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς να χειριστούν την κρίση του κόστους ζωής», είπε ο Looney στους Financial Times, σημειώνοντας ότι η Γαλλία, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είχε αυξήσει τους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες από την αρχή της κρίσης.

«Ο φορολογικός μας λογαριασμός θα είναι σημαντικά υψηλότερος εδώ στη Βρετανία από ό,τι θα ήταν διαφορετικά και είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαθέσει τα έσοδα από αυτόν τον πρόσθετο φόρο για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Νωρίτερα εφέτος η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε φόρο στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας καθώς αντιμετώπιζε πιέσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Η BP είπε ότι η επιπλέον εισφορά θα αυξήσει τους φόρους της στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα ​​από το 1,25 δισ. στερλινών που περίμενε ήδη να πληρώσει φέτος.

Τα σχόλια του Looney έρχονται αφού η Centrica, η ιδιοκτήτρια της British Gas, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση.

Τα υποκείμενα κέρδη της BP αυξήθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,8 δισ. δολάρια και υπερτριπλασιάζοντας τα 2,8 δισ. δολάρια που είχε ο όμιλος την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι μετοχές της BP σημείωσαν άνοδο 3 τοις εκατό εχθές το απόγευμα (04/08) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Τα αποτελέσματα του ομίλου έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά από κέρδη ρεκόρ για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να πυροδοτήσει εκκλήσεις σε ορισμένες χώρες για έναν ακόμη γύρο φορολογικών επιβαρύνσεων στον κλάδο. Οι αμερικανικοί κολοσσοί ExxonMobil και Chevron ανέφεραν κέρδη ρεκόρ β' τριμήνου ύψους 17,9 δισ. δολαρίων και 11,6 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, ενώ η Shell έσπασε το ρεκόρ κερδών της για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, δημιουργώντας προσαρμοσμένα κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων.

Ο Looney, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της BP το 2020 με δέσμευση για τη μετάβαση της BP από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι κατανοεί ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό «έντονη οικονομική πίεση». Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν εταιρείες όπως η BP ήταν να επενδύσουν στην παροχή πιο ασφαλών, πιο προσιτών μορφών ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, πρόσθεσε. «Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του ενεργειακού τριλήμματος».

Τον περασμένο Μάιο η BP ανακοίνωσε 18 δισεκατομμύρια στερλίνες προγραμματισμένων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ερχόμενη δεκαετία σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποτρέψει την επιβολή έκτακτης φορολογίας. Την Τρίτη, παρουσίασε ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις, λέγοντας ότι είχε υποβάλει περιβαλλοντική δήλωση για την ανάπτυξη του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Murlach στη Βόρεια Θάλασσα και σημείωσε πρόοδο με πολλά άλλα έργα στην αιολική ενέργεια και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak εισήγαγε την έκτακτη εισφορά στα ενεργειακά κέρδη, αλλά η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, η αντίπαλός του στην κούρσα για την  πρωθυπουργία Ηνωμένου Βασιλείου, έχει απορρίψει την ιδέα να αυξήσει περαιτέρω τη φορολογία.

«Δεν πιστεύω στους έκτακτους φόρους», είπε σε μια συνάντηση των Τόρις στο Λιντς την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη Shell και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας».