Πέντε δισ. δολλάρια απ’ τα 20 συνολικώς, που θα κοστίσει, έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν στον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν, για να επαναρχίσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, επί των ακτών της Μεσογείου στη Μερσίνα απ’ όπου ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η ανταλλαγή των δολαρίων με τουρκικές λίρες αποτελεί μία ρωσική παρασπονδία

 

κατά της Δύσεως και της παγκοσμίου ειρήνης. Όταν το εργοστάσιο «σχάσεως πυρήνων ουρανίου» τεθεί σε λειτουργία, μετά το 2023 και επί 60 χρόνια παραγάγει 35 δις. κιλοβατώρες ετησίως – το 10% των σημερινών αναγκών ηλεκτρικής ενεργείας της Τουρκίας – θα προσφέρει κι αρκετό … πλουτώνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Υποτίθεται ότι ραδιενεργό κατάλοιπο του εργοστασίου θα παραλαμβάνει η κατασκευάστρια εταιρεία Ροσατόμ.

Δοθέντος όμως ότι η ρωσσοτουρκική συμφωνία κατασκευής BOO[1] του Ακουγιού παραμένει μυστική, τίποτε δεν εμποδίζει την τουρκική κυβέρνηση να κρατικοποιήσει το εργοστάσιο και ν’ αρχίσει αργότερα την παραγωγή πυρηνικών όπλων η ίδια.

Παραδόξως, η Ροσατόμ παραμένει εκτός των δυτικών κυρώσεων δια την εισβολή στην Ουκρανία, δανείζεται στην δύση και παρέχει πιστώσεις στην Τουρκία. Ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευάζουν τμήματα του εργοστασίου Ακκουγιού κι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας  (ΙΑΕΑ) εγκρίνει το έργο, που είναι το μεγαλύτερο υπό κατασκευήν πυρηνικό πρόγραμμα στην Μέση Ανατολή.

Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερεις επί του παρόντος «πυρηνικές» δυνάμεις: το Ισραήλ, το Πακιστάν, το Κατάρ και το Ιράν (με εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου σε λειτουργία).

Στο παρελθόν, το Ιράκ, επί Σαντάμ Χουσεΐν, προσεπάθησε να γίνει πυρηνική δύναμις αλλά η ισραηλινή αεροπορία ματαίωσε τα σχέδια του, με την αξιοθαύμαστη επιχείρηση «OPERA», βομβαρδισμού και καταστροφής του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Οσιράκ (1981).

Στο Ακουγιού έχουν σημειωθεί δύο πυρκαγιές ή ανατινάξεις, αλλά ο Τούρκος εργολάβος «Οζντογκού», που σκάπτει για τα θεμέλια του εργοστασίου από το 2018, τηρεί σιγήν ιχθύος.

Η απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων υπό της Τουρκίας θα «πυρηνικοποήσει» περαιτέρω την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς τουλάχιστον η  Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν. Το ΝΑΤΟ δεν ανησυχεί, ως γνωστόν, από τις απειλές του Τούρκου Προέδρου και οι  δυτικοί κοιμούνται τον νήδυμον[2], αλλ’ όπως προσφάτως είπεν ο Πούτιν, στον πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές.

 

[1] Build, Own, Operate = κατασκευή, κατοχή και λειτουργία

[1] Ομηρική εκδοχή του ευχάριστου ύπνου

Διαβάστε ακόμα