Ι. Μπασιάς : Η Ενεργειακή και Γεωπολιτική Διάσταση των Κοιτασμάτων της Μεσογείου (Ηχητικό)

Ι. Μπασιάς : Η Ενεργειακή και Γεωπολιτική Διάσταση των Κοιτασμάτων της Μεσογείου (Ηχητικό)
energia.gr
Τετ, 13 Ιουλίου 2022 - 18:39

Ο πρώην Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σήμερα στον 98.4 και τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη, ξεκαθάρισε ότι η ενεργειακή κρίση για την Ευρώπη θα είναι μείζονος σημασίας για την επόμενη διετία συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες της οικονομίας, άρα ακόμη και 

αν υποθετικά η Ε.Ε. έλυνε το θέμα της επάρκειας, οι τιμές είναι σε τέτοια άνοδο που οι ποσότητες καθίστανται απαγορευτικές ως κόστος. 

Ο κ. Μπασιάς, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα (Απρίλιος 2022) στη σύνταξη της Ειδικής Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τα Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ανέλυσε πως από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε την σημαντικότερη ζώνη ενδιαφέροντος για την Ευρώπη, ενεργειακά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κοιτάσματα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, είναι πιθανόν η απάντηση στο ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης και η δικλίδα ασφαλείας για έναν βιώσιμο EastMed . Όμως την ώρα που από την Αλβανία έως την Κύπρο και από το Ισραήλ έως την Λιβύη, όλοι κάνουν έρευνες, εμείς μένουμε απλά σε ανακοινώσεις και αναφορές ότι γινόμαστε ενεργειακός κόμβος για αγωγούς και LNG με αέριο άλλων, αποσιωπώντας ότι εξίσου σημαντικοί ενεργειακοί κόμβοι είναι η Τουρκία, η Ιταλία , η Κροατία και σύντομα και η Αλβανία. Ο κ. Μπασιάς εκτίμησε ότι γεωπολιτικά η Τουρκία αναζητώντας με το αφήγημα του ζωτικού χώρου , ενεργειακούς πόρους, θα δοκιμάσει με το νέο γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και πιο δυτικά ενδεχομένως , στη δυνητική Ελληνική ΑΟΖ ή την οριοθετημένη μερικώς Ελλάδας – Αιγύπτου και πρέπει να είμαστε έτοιμοί με ταχύτατες δικές μας ενέργειες αξιοποίησης των κοιτασμάτων μας.