Μεγάλη πτώση που έφθασε το 7,5% σε μια μόνο ημέρα κατέγραψε εχθές η τιμή του αργού Brent, το διεθνές benchmark, εν μέσω φόβων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης μέσα στους επόμενους μήνες. Ποιο συγκεκριμένα η τιμή του μηνιαίου συμβολαίου Brent έκανε κυριολεκτικά βουτιά σημειώνοντας απώλειες 7,1% για να κλείσει στα $99,49 το βαρέλι αργά εχθές το βράδυ στο ICE του Λονδίνου θέτοντας τέρμα σε τρεις συνεχόμενες συνεδρίες κερδών που είδε την τιμή να φθάνει στα $107+. Αντίστοιχη ήταν η πτώση της Αμερικανικής 

ποικιλίας WTI η οποία και αυτή υπέστη σοβαρές απώλειες κατά 7,3% για να κλείσει στα $96 το βαρέλι στο NYMEX της Ν.Υόρκης.

Σύμφωνα με αναλυτές η αιφνιδιαστική πτώση της τιμής του αργού δεν είναι άσχετη από τις εξελίξεις στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και ακολουθεί μια ανάλογη εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα όταν στις 5 Ιουλίου το Brent έχασε σχεδόν $10 σε μια μόνο συνέδρια για να προσγειωθεί στα $104 το βαρέλι (Βλέπε άρθρο energia.gr ΕΔΩ). Όπως σημειώνουν οι ανωτέρω αναλυτές η πτώση της τιμής του αργού τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί την αρνητική πορεία της Αμερικανικής αγοράς όπου ο S&P σημείωσε έντονα πτωτική πορεία για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα με απώλειες 0,9% για να κλείσει στα 3818,80. Αντίστοιχη πτώση είχε και ο Dow Jones που έχασε 107,87 μονάδες, η -0,9% για να κλείσει στα 11264,33.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων επτά συνεδριάσεων. Πηγή: FT.com)

Η αρνητική πορεία της τιμής του αργού επηρέασε όπως αναμένετο τις μετοχές πολλών ενεργειακών εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 και παρουσίασαν πτώση 2,0% με 4,0%. Αντίστοιχες ήσαν οι απώλειες για τις μετοχές oil majors στην Ευρώπη. Κοινός είναι ο φόβος εντεύθεν του Ατλαντικού ότι ο υψηλός πληθωρισμός τον Ιούνιο που έτρεξε με 8,8 % στις ΗΠΑ και 8,6 % στην Ευρωζώνη (σημαντικά αυξημένος από το 8,1% του Μαΐου) αποτελεί προεόρτιο μιας επερχόμενης βαθιάς ύφεσης εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι προοπτικές ανάπτυξης της οποίας είναι στο ναδίρ εν όψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Bloomberg αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες μέλη της ΕΕ με τον δείκτη του πληθωρισμού να διατηρείται σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα την οποία είχε εκπονήσει το πρακτορείο, οι πιθανότητες να εμφανίσει συρρίκνωση η οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί από το 30% στο 45% σήμερα, ενώ είχαν διαμορφωθεί στο 20 πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την Γερμανία να θεωρείται σήμερα την χώρα με την μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο περιστολής της οικονομικής της παραγωγής.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά ανώτερο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο δήλωσε στο Energia.gr ότι «τα θεμελιώδη της διεθνούς ενεργειακής αγοράς δεν δικαιολογούν πτώση αυτού του μεγέθους. Προφανώς έχουμε μια περίπτωση profit taking από αρκετούς traders που εκμεταλλεύονται την αρνητική συγκυρία της αγοράς προεξοφλώντας ακόμα χειρότερη κατάσταση, χωρίς όμως αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» Τα θεμελιώδη αυτά δεν είναι άλλα από τα χαμηλά αποθέματα και την ισχυρή ζήτηση, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του OPEC κινείται ανοδικά από αρχές του έτους στα +100 εκατ.βαρέλια την ημέρα με εκτίμηση ότι αυτή το 2023 θα αυξηθεί κατά +2,3 εκατ.βαρέλια την ημέρα για να διαμορφωθεί στα 103 εκατ.βαρέλια την ημέρα, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από αυτή του 2019, που θεωρείται το τελευταίο «κανονικό» έτος. Με Κίνα και Ινδία, των οποίων οι οικονομίες αναπτύσσονται δυναμικά, να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της εν λόγω αύξησης