Οι παγκόσμιες αγορές έκλεισαν το πιο ...επικίνδυνο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων δεκαετιών, αφήνοντας τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την προοπτική περαιτέρω απωλειών. Οπως σημείωνει η WSJ, η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων τροφοδότησαν μια πολύμηνη καταστροφή που άφησε λίγες αγορές αλώβητες. Ο S&P 500 υποχωρούσε 21% έως την Πέμπτη, σημειώνοντας το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970,

σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, όπως μετρήθηκαν από το iShares Core U.S. Aggregate Bond διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, έχασαν 11% - σημειώνοντας το χειρότερο ξεκίνημά τους ενός έτους στην ιστορία.

Οι μετοχές και τα ομόλογα στις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και τα κρυπτονομίσματα κατέρρευσαν, επιβαρύνοντας μεμονωμένους επενδυτές και αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου με μεγάλες απώλειες.

Το μόνο πράγμα που αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο ήταν οι τιμές των εμπορευμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που ανέβασε τις εισαγωγές από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

Τώρα, οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν μόνο για ένα πράγμα: Έρχεται περισσότερη αστάθεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία σχεδιάζουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Οι κινήσεις αυτές πιθανότατα θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οδηγώντας πιθανώς τις οικονομίες σε ύφεση και προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή στις αγορές.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή – ο πληθωρισμός και η Fed», δήλωσε η Katie Nixon, επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trust Wealth Management.

Η κα Νίξον είπε ότι θα παρακολουθεί στενά τα οικονομικά δεδομένα για να μετρήσει πόσο επιβαρύνουν την ανάπτυξη τα αυξανόμενα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία της έχει διατηρήσει χρήματα σε αμερικανικές μετοχές, στοιχηματίζοντας ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αλλά θα αποφύγει την ύφεση. Έχει επίσης βάλει χρήματα σε εταιρείες που επικεντρώνονται στους φυσικούς πόρους, ένα στοίχημα που θα αποδώσει εάν ο πληθωρισμός επιμείνει για περισσότερο από όσο αναμένει. «Δεν θέλετε να σας παρασύρουν οι αγορές», είπε.

Τα καλά νέα για τους επενδυτές είναι ότι οι αγορές δεν τα πήγαιναν πάντα άσχημα αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στην πραγματικότητα, η ιστορία δείχνει ότι συχνά στη συνέχεια έκαναν το αντίθετο.

Όποτε ο S&P 500 έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 15% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, όπως έγινε το 1932, το 1939, το 1940, το 1962 και το 1970, έχει σημειώσει άνοδο κατά μέσο όρο 24% το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με την Dow Jones Market.
Ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές συχνά υποχωρούν μετά από μεγάλες αποχωρήσεις: Οι επενδυτές τελικά παρεμβαίνουν όταν τιμές έχουν πέσει υπερβολικά.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων επί του παρόντος έχουν  μεγαλύτερες θέσεις σε μετρητά από το μέσο όρο, θέσεις μετοχών μικρότερες από το μέσο όρο και αξιοσημείωτα υψηλό βαθμό απαισιοδοξίας για την οικονομία, διαπίστωσε η Bank of America στην έρευνά της για τους επενδυτές τον Ιούνιο. Αυτοί οι παράγοντες, μεταξύ άλλων, κάνουν τις αγορές να φαίνονται «υπερπουλημένες» – και επομένως δυνητικά ώριμες για ράλι, ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε μία άλλη έκθεση.

Αλλά ακόμη και εκείνοι που βρίσκουν ευκαιρίες αγοράς αυτές τις μέρες λένε ότι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες, αντί να αγοράζουν ευρέως. Παραδέχονται ότι το τρέχον οικονομικό περιβάλλον -στο οποίο ο πληθωρισμός είναι υψηλός, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί- καθιστά δύσκολο να είσαι ενθουσιώδης για πολλά μέρη της αγοράς.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τη Wall Street Journal τον Ιούνιο είπαν ότι είδαν 44% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με 18% τον Ιανουάριο.
Η ιστορία έχει επίσης δείξει ότι η Fed σπάνια κατάφερε να πραγματοποιήσει μια «ήπια προσγείωση», ένα σενάριο στο οποίο επιβραδύνει την οικονομία αρκετά ώστε να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αλλά αποφεύγει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε σημείο να προκαλέσει ύφεση. Οι ΗΠΑ μπήκαν σε ύφεση τέσσερις από τις τελευταίες έξι φορές που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve Bank of St. Louis που εξέτασε τους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980.

«Ο διάδρομος για να διαχειριστεί η Fed μια ομαλή προσγείωση δεν είναι μόνο στενός, αλλά και με στροφές», δήλωσε η Lauren Goodwin, οικονομολόγος και στρατηγικός χαρτοφυλακίου στη New York Life Investments.

Ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι εταιρικοί ισολογισμοί εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά ισχυροί, είναι δύσκολο να δούμε την οικονομία να αποφεύγει την ύφεση κάποια στιγμή το επόμενο έτος, πρόσθεσε η κ. Goodwin.

«Αυτό το περιβάλλον μάλλον μοιάζει ήδη με ύφεση για πολλά νοικοκυριά ήδη. Αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα», είπε.
Αυτό αφήνει τους επενδυτές σε δίλημμα. Η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει εκεί μέσα στο επόμενο έτος. Οι επενδύσεις στις οποίες πολλοί στράφηκαν παραδοσιακά κατά τη διάρκεια των εκποιήσεων, όπως τα μετρητά, τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος και τα κρατικά ομόλογα, δεν διατηρήθηκαν το ίδιο καλά φέτος λόγω του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές λένε ότι μεγάλο μέρος των προοπτικών τους για το υπόλοιπο του έτους εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα είναι σε θέση η Fed να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και πόσο επιβραδύνεται η οικονομία ως αποτέλεσμα.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται πραγματικά στην αστάθεια της αγοράς», δήλωσε η Amber Fairbanks, παγκόσμια εξισωτική