Οικονόμου για Υπερκέρδη των Παρόχων Ενέργειας: «Απομένει να Προσδιοριστεί το Συνολικό Ύψος Κερδών Από τη ΡΑΕ»

Οικονόμου για Υπερκέρδη των Παρόχων Ενέργειας: «Απομένει να Προσδιοριστεί το Συνολικό Ύψος Κερδών Από τη ΡΑΕ»
energia.gr
Τρι, 28 Ιουνίου 2022 - 18:17

«Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα το να πληρώνουμε όλοι 70 έως 90% μικρότερες αυξήσεις  νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ενώ για τη φορολόγηση των υπερκερδών. Υπογράμμισε ότι

η ΡΑΕ οφείλει να προβεί στον τελικό προσδιορισμό τους και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι να υλοποιήσουν το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. «Απομένει από τη ΡΑΕ να προσδιοριστεί το συνολικό ύψος των κερδών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου, σχετικά με το ποσοστό της ελάφρυνσης που θα επέλθει στις αυξήσεις μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δήλωσε ότι η εκτίμηση αυτή έχει προκύψει μέσα από πολύ καθαρούς υπολογισμούς που έγιναν από την Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο οικοσύστημα της Ενέργειας.

«Από την 1η Ιουλίου και μετά θα ξεκινήσει το καινούργιο σύστημα χρέωσης και θα έχει απτά αποτελέσματα, που θα τα δει ο κόσμος στους λογαριασμούς. Ήδη, τώρα, οι λογαριασμοί είναι σοβαρά μειωμένοι, σε σχέση με αυτούς που ήταν στην αρχή του χρόνου», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δήλωση των στοιχείων στην πλατφόρμα για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.  «Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια. Είναι το πιο γενναιόδωρο σύμφωνα με τα στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των υπερκερδών, επισήμανε ότι έχει ψηφιστεί η ρύθμιση για τη φορολόγησή τους με 90%, και, πλέον, «οφείλει η ΡΑΕ να προβεί στον τελικό προσδιορισμό των κερδών και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι να υλοποιήσουν το νόμο που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απομένει να προσδιοριστεί το συνολικό ύψος των κερδών από τη ΡΑΕ και, αν υπάρχουν πάροχοι που πρέπει να δώσουν στοιχεία και καθυστερούν κι αυτοί, «πολύ σύντομα θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

«Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι ειλημμένη απόφαση, είναι βούληση του Πρωθυπουργού και θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι κάτι που θα παραπέμψουμε στις καλένδες. Το 90% των επιπλέον κερδών, θα φορολογηθεί και τα χρήματα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο της στήριξης που εφαρμόζουμε για να μετριάσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας στη ζωή των ανθρώπων», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.