Eντοπίστηκε Διαρροή Μεθανίου από Ορυχείο στη Ρωσία που Μπορεί να Είναι η Μεγαλύτερη στον Κόσμο

Eντοπίστηκε Διαρροή Μεθανίου από Ορυχείο στη Ρωσία που Μπορεί να Είναι η Μεγαλύτερη στον Κόσμο
energia.gr
Πεμ, 16 Ιουνίου 2022 - 13:17

Η μεγαλύτερη πιθανώς διαρροή μεθανίου στον κόσμο έχει εντοπιστεί από ένα ανθρακωρυχείο στη Ρωσία, το οποίο απελευθερώνει το ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα με αυτό πέντε σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Περίπου 90 τόνοι μεθανίου την ώρα απελευθερώνονταν από το ορυχείο τον Ιανουάριο, όταν το αέριο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πηγή του, σύμφωνα με στοιχεία της GHGSat, μιας εμπορικής εταιρείας δορυφορικής παρακολούθησης με έδρα τον Καναδά.

Αν αυτή η ποσότητα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια ενός έτους, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 2,4 εκατομμύρια σπίτια.

Το τελευταίο διάσττημα, το ορυχείο φαίνεται ότι παρουσιάζει διαρροές με χαμηλότερο ρυθμό (περίπου στο ένα τρίτο του υψηλότερου ρυθμού που καταγράφηκε τον Ιανουάριο) αλλά η διαρροή πιστεύεται ότι ήταν ενεργή για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έρευνα του Ιανουαρίου.

Η διαρροή, η οποία προέρχεται από το ορυχείο Raspadskaya στην περιφέρεια Kemerovo, το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στη Ρωσία, είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη διαρροή που έχει εντοπίσει η GHGSat από τότε που άρχισε την παγκόσμια δορυφορική καταγραφή το 2016. Η εταιρεία θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε διαρροή ανιχνεύεται σε μία μόνο πηγή.

Ο Brody Wight, διευθυντής ενέργειας και ορυχείων της GHGSat, είπε ότι το μεθάνιο είναι μια παρενέργεια της εξόρυξης άνθρακα που συχνά παραβλέπεται και πρόσθεσε τις κλιματικές επιπτώσεις της καύσης άνθρακα. Η διαρροή Raspadskaya θα προσθέσει περίπου το 25% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση οποιουδήποτε άνθρακα που παράγεται από το ορυχείο, εκτίμησε.