Α. Στεφάτος: Η ΕΔΕΥ Συνδετικός Κρίκος Μεταξύ Κυβέρνησης- Νέων Επενδυτών για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Α. Στεφάτος: Η ΕΔΕΥ Συνδετικός Κρίκος Μεταξύ Κυβέρνησης- Νέων Επενδυτών για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 26 Μαΐου 2022 - 08:05

Το energia.gr επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προκειμένου να μας διευκρινήσει τις πτυχές της υπόθεσης περί ερευνών για φυσικό αέριο –κυρίως-  στον ελλαδικό υποθαλάσσιο και όχι μόνο, χώρο, όπως εξήγγειλε τον περασμένο Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Στεφάτος αναλύει διεξοδικά το 

σκεπτικό πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και το ρόλο της ΕΔΕΥ, ενώ επεξηγεί σε ποιό στάδιο βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες επανέναρξης των ερευνών, σε συνάρτηση με τις ενεργές συμβάσεις ανάθεσης και μιλά για τις πρωτοβουλίες της Διαχειριστικής Εταιρείας, όσον αφορά στην επίσπευση των ερευνών, την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και την ενημέρωσή τους για τα ζητήματα που τους αφορούν, καθώς και για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Τέλος, υποστηρίζει ότι η έναρξη των εργασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος του Κατακόλου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.  

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στα γραφεία της ΕΔΕΥ παρουσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού ΠΕΝ και της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, εκφράσθηκε η ξεκάθαρη και πλήρης στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την επίσπευση της έρευνας και εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών και την τάχιστη πρόοδο των σχετικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η απόφαση χαρακτηρισμού των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης ως έργα εθνικής σημασίας.

Ο ρόλος της ΕΔΕΥ

Ο ρόλος της ΕΔΕΥ επικεντρώνεται στην προώθηση και ανάπτυξη του εγχώριου τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και με σκοπό την υποστήριξη της επίτευξης των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της εθνικής στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση, δεδομένου του ρόλου του ως καύσιμο-γέφυρα – και ως το καθαρότερο από όλα τα ορυκτά καύσιμα – με τη ζήτηση φυσικού αερίου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% περίπου πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η ΕΔΕΥ προωθεί την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω της διαχείρισης εμπορικών σχέσεων με επενδυτές, της παρακολούθησης των πραγματοποιούμενων εργασιών και της διασφάλισης ότι αυτές εκτελούνται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία και ασφάλεια, και την υποστήριξη των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού συστήματος με αξιοποίηση όλων των δυνητικών συνεργειών. Για παράδειγμα, από το 2021 είμαστε ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ International που αναπτύσσει μια σειρά από έργα «midstream», όπως τα IGB, EastMed και IGI Poseidon. Πρόσφατα διοριστήκαμε ως αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και την παρακολούθηση έργων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), καθώς και για έργα αποθήκευσης που σχετίζονται με άλλα πιθανά αέρια και υγρά. Διερευνούμε επίσης τρόπους για να αξιοποιήσουμε τη μακροχρόνια τεχνογνωσία μας στη διαχείριση υπεράκτιων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων, η οποία φυσικά είναι πολύ σημαντική καθώς επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό υπεράκτιο αιολικό τομέα.

Τρέχουσα κατάσταση και πορεία εργασιών στις ενεργές συμβάσεις μίσθωσης

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα. Οι έξι εξ αυτών («Δυτικά Κρήτης», «Ιόνιο», «Ιωάννινα», «Νοτιοδυτικά Κρήτης», «Περιοχή 2» και «Περιοχή 10») βρίσκονται στο στάδιο έρευνας και οι δύο («Πρίνος» και «Κατάκολο») στο στάδιο εκμετάλλευσης.

Από τις περιοχές που βρίσκονται στο στάδιο ερευνών, η περιοχή «Ιωάννινα», η οποία βρίσκεται στη δεύτερη (2η) φάση ερευνών, είναι η πιο «ώριμη» σύμβαση μίσθωσης ερευνητικά, καθώς υπάρχει δέσμευση του αναδόχου για όρυξη ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023.

Οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης της πρώτης (1ης) φάσης ερευνών. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές «Ιόνιο» και «Περιοχή 10», έχουν ολοκληρωθεί οι γεωφυσικές εργασίες πρόσκτησης δισδιάστατων (2D) σεισμικών δεδομένων και οι Μισθωτές έχουν υποχρέωση μέχρι το τέλος της εν λόγω φάσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των δεδομένων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να αποκτήσουν οι Μισθωτές ξεκάθαρη εικόνα των πιθανών στόχων, βάση της οποίας θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στην 2η φάση, η οποία αφορά στην πραγματοποίηση τρισδιάστατων (3D) γεωφυσικών (σεισμικών) διασκοπήσεων.

Στις συμβάσεις μίσθωσης για τις περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», οι οποίες βρίσκονται επίσης στην 1η φάση ερευνών, αναμένεται να γίνει πρόσκτηση 2D σεισμικών δεδομένων για την υλοποίηση του Ελάχιστου Τεχνικού Προγράμματος της εν λόγω φάσης εντός της χειμερινής περιόδου 2022 – 2023.

Τέλος, σημειώνεται η ύπαρξη δύο συμβάσεων που βρίσκονται σε φάση εκμετάλλευσης (περιοχή Πρίνου, περιοχή Κατακόλου). Αναφορικά με την περιοχή του Κατακόλου, η έναρξη των εργασιών ανάπτυξης του κοιτάσματος αναμένεται να ξεκινήσει μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Δράσεις της ΕΔΕΥ σχετικά με επίσπευση των ερευνών, επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, και προσέλκυση νέων επενδυτών

Δεδομένου του διαφορετικού βαθμού ωρίμανσης των μπλοκ, η ΕΔΕΥ, εκ μέρους του Ελληνικού δημοσίου, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Εντολοδόχους και πιθανούς νέους επενδυτές ώστε να μεταφέρει το μήνυμα της κυβέρνησης για επίσπευση των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης και να βοηθήσει την υλοποίηση των επενδύσεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και του καταστατικού της σκοπού. Η επιτάχυνση των ερευνητικών δραστηριοτήτων θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά εθνικά έσοδα και θα προσφέρει νέες πηγές φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Η ΕΔΕΥ δεσμεύεται να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να υποστηρίξει την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Πρόσφατα μάλιστα έλαβε χώρα και το 3ο φόρουμ με τις εταιρείες-Εντολοδόχους των ενεργών συμβάσεων μίσθωσης στην ελληνική επικράτεια όπου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα και σε κάθε επιμέρους σύμβαση παραχώρησης. Σημαντικό κομμάτι του φόρουμ αποτέλεσε η συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών για την επίσπευση των έργων, τα οποία όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι έργα εθνικής σημασίας και για τα οποία ο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι σχηματίστηκε ομάδα εργασίας που μαζί με την ΕΔΕΥ θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ προετοιμάζεται για να επικοινωνήσει με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξηγηθούν οι ερευνητικές διαδικασίες, τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και τα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν επιπτώσεων. Στόχος της ΕΔΕΥ είναι ο ανοιχτός διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς και η παράθεση όλων των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν μια ρεαλιστική εικόνα, μακριά από προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση.

Τέλος, η ΕΔΕΥ έχει, από τα μέσα Φεβρουαρίου, ξεκινήσει την επικοινωνία της με εταιρίες με το κατάλληλο τεχνικό και οικονομικό υπόβαθρο, με σκοπό την προώθηση του δυναμικού της Ελλάδας σε υδρογονάνθρακες και την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται σε ήδη ενεργές ή και νέες παραχωρήσεις. Η προσπάθεια αναμένεται να εντατικοποιηθεί στο δεύτερο μισό του 2022.