Τζέιμς Μποντ: Το Μυστικό Όπλο του JFK στον Ψυχρό Πόλεμο

Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν φανατικός θαυμαστής του 007 και τον χρησιμοποίησε σκόπιμα για να προβάλει την εικόνα του ηρωικού ηγέτη που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση, στα πιο επικίνδυνα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

energia.gr
Τρι, 3 Μαΐου 2022 - 17:01

Η πανδημία φέρθηκε σκληρά στον πιο εμβληματικό μυστικό πράκτορα της Αυτής Μεγαλειότητος. Ο 007 ήταν έτοιμος να βγει στους κινηματογράφους με το «No Time to Die» -την 25η ταινία της κινηματογραφικής σειράς- τον Απρίλιο του 2020. Αλλά ο SARS-CoV-2, ένας, τότε ακόμη, μυστηριώδης άγνωστος ιός έθεσε τον Τζέιμς Μποντ για μεγάλο διάστημα εκτός μάχης. Η προβολή της ταινίας αναβλήθηκε ξανά και ξανά, μέχρι που επιτέλους, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη.

Η μακρά αναμονή, εξαιτίας κυρίως των lockdown, έδωσε στους θαυμαστές του Μποντ την ευκαιρία να αναλογιστούν τα κυριότερα σημεία της 60χρονης καριέρας του: από το «Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο» την πρώτη του αποστολή, στην οποία έρχεται αντιμέτωπος με έναν σατανικό επιστήμονα, μέχρι το «Spectre» (2015) και την αναχαίτιση τρομοκρατικής συνωμοσίας για χακάρισμα του Διαδικτύου, αφού ενδιαμέσως σταματήσει έναν παρανοϊκό μεγιστάνα, που προσπαθεί να συντρίψει την παγκόσμια οικονομία («Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου», 1964), αποτρέψει τις πυρηνικές βόμβες να ισοπεδώσουν το Μαϊάμι «Επιχείρηση Κεραυνός, 1965), τη Νέα Υόρκη και τη Μόσχα («Η κατάσκοπος που με αγάπησε», 1977), τη Δυτική Γερμανία («Octopussy», 1983) και την Κωνσταντινούπολη («Ο κόσμος δεν είναι αρκετός», 1999).

Ωστόσο, η πιο σημαντική, πολιτικά, αποστολή του 007 δεν έλαβε χώρα στην οθόνη, αλλά στον Λευκό Οίκο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, γράφει στην Washington Post, ο Θίο Ζένου.

Ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν φανατικός θαυμαστής του Τζέιμς Μποντ και τα μέσα ενημέρωσης λάτρευαν τόσο πολύ να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του φανταστικού κατασκόπου και του πραγματικού προέδρου, που τα πρόσωπα τους μπλέχτηκαν στο υποσυνείδητο της Αμερικής. Δεν ήταν τυχαίο: ο Κένεντι χρησιμοποίησε σκόπιμα τον Μποντ, για να προβάλει την εικόνα ενός ηρωικού ηγέτη, ο οποίος μπορούσε να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση στα πιο επικίνδυνα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1954, γράφει η Washington Post, ο γερουσιαστής Τζον Φ. Κένεντι προσπαθούσε να σκοτώσει την ώρα του στο νοσοκομείο αναρρώνοντας από μια χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, όταν ένας φίλος του τού έδωσε το «Casino Royale», το πρώτο από τα μυθιστορήματα του 007, του Ιαν Φλέμινγκ. Ο JFK το καταβρόχθισε. Και τότε άρχισε η σχέση του με τον Μποντ.

Το 1960, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κένεντι κάλεσε τον Φλέμινγκ στο σπίτι του στην Τζόρτζταουν. Μίλησαν για εξωτερικές υποθέσεις, με τον Φλέμινγκ να υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο ρίχνοντας πέσος πάνω από την Αβάνα, μαζί με φέιγ βολάν που θα έγραφαν «Με τις ευχές των Ηνωμένων Πολιτειών»…

(η συνέχεια στο Protagon.gr)

Διαβάστε ακόμα