Ο Παντελής Κάπρος δεν είναι ένα ακόμη μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Ως πρώτος επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, ο λόγος του για τα ενεργειακά δρώμενα και τις κατευθύνσεις της πολιτικής σε αυτό το παγκόσμιο σταυροδρόμι ευκαιριών που διανοίγει η υπόσχεση της Ενεργειακής Μετάβασης, αποτελεί έναυσμα για συζήτηση στη δημόσια σφαίρα.     

Ιδίως τούτη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης των στρεβλώσεων στις αγορές και των κινδύνων που ενέχει μια πιθανή σοβαρή διατάραξη του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, η γνώμη του κ. Κάπρου είναι σημαίνουσα.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι οι τιμές του αερίου είναι πιθανόν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για το επόμενο διάστημα ακόμη και μετά το ευκταίο πέρας του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, τονίζει ότι οι αγορές δεν χρειάζονται ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, αλλά ριζικά μέτρα εξυγίανσης του ανταγωνισμού στις χώρες όπου οι χρηματιστηριακές τιμές μετακυλίονται αυτόματα στα τιμολόγια λιανικής, ενώ θεωρεί πως δεν θα είναι εύκολο να φορολογηθούν τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί νουνεχή πολιτική πράξη το να συνεχίσει η Ε.Ε. να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο υπό οιαδήποτε συνθήκη και περίσταση. Επομένως, μια τέτοια απόφαση, εφόσον ληφθεί συλλογικά σε επίπεδο κρατών-μελών , θα δημιουργήσει την ανάγκη για αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου και συνακόλουθα θα πυροδοτήσει ένα νέο ανοδικό σπιράλ τιμών.

«Η υψηλή τιμή φυσικού αερίου καθορίζει υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χρηματιστηριακές αγορές, επειδή οι τιμές καθορίζονται από τις οικονομικές προσφορές της ακριβότερης μονάδας που χρειάζεται για την κάλυψη της ζήτησης. Αυτός ο οριακός κανόνας τιμολόγησης των χρηματιστηριακών αγορών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει, γιατί κανένας άλλος κανόνας δεν έχει νόημα», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.

Ο κ. Κάπρος είναι υπέρμαχος της στροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια για την οποία συνηθίζει να αναφέρει πως είναι μακράν ο φθηνότερος τρόπος παραγωγής που απαιτεί, ωστόσο συμπλήρωση και εξισορρόπηση, κάτι που όπως τονίζει μπορεί να προσφέρει η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών αντλησιοταμίευσης, των μπαταριών αποθήκευσης και στο μέλλον, το υδρογόνο ηλεκτρόλυσης. Όπως προβλέπει, σε λιγότερο από μια δεκαετία από σήμερα, οι ΑΠΕ είναι δυνατό να παράγουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μ ευθεία αντανάκλαση στο μέσο κόστος ανά μονάδα ηλεκτρισμού που εκτιμά πως θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το τρέχον.

Για τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. το ζητούμενο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι διμερείς συμβάσεις λιανικής πώλησης να αντανακλούν το μέσο κόστος χαρτοφυλακίων ενέργειας από ΑΠΕ και αποθηκεύσεις που να διασφαλίζουν απρόσκοπτη φυσική παράδοση και σταθερές τιμές.

Ποιος είναι

Ο Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών και κατέχει 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (DEAs) στα Οικονομικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Dauphine και τη Σχολή Οικονομικής Διοίκησης και Στατιστικής του Παρισιού, καθώς και κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μαθηματική Οικονομική από το πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Παρίσι). Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος (2000-2004), ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000) και Καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόννη. Ως επικεφαλής του E3MLab έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς και αποτελούν τα μοντέλα με τα οποία εκπονούνται οι περισσότερες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τομείς της ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης. Έχει πολύχρονη διεθνή πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις. Από το 2006 είναι εταίρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.