Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αναμετρώνται στην διπλωματική σκακιέρα όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, ένας άλλος ιδιότυπος «πόλεμος»  εξελίσσεται με την ίδια ένταση και με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Επενδύοντας στον άκρατο καπιταλισμό που δεν θυμίζει σε τίποτα το άλλοτε κραταιό κομμουνιστικό σοβιετικό μοντέλο, Ρώσοι και Ουκρανοί λομπίστες δαπανούν τεράστια ποσά για να  επηρεάσουν πολιτικούς

και μέσα μαζικής ενημερώσεως στις ΗΠΑ προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τόσο η αμερικανική απάντησις απέναντι στην Ρωσία όσο και ο αγωγός Nord Stream 2, ενώ από κοντά βρίσκεται η αμερικανική βιομηχανία που καταγράφει σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Στην «πρώτη γραμμή του πυρός» βρίσκονται εταιρείες ουκρανικών συμφερόντων, οι οποίες διεξάγουν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία εντός των ΗΠΑ για να πείσουν ότι η ρωσική απειλή είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή και η εισβολή είναι προ των πυλών. Οι εταιρείες που εργάζονται για τα ουκρανικά συμφέροντα έχουν κατακλύσει γραφεία του Κογκρέσσου, δεξαμενές σκέψεως και  αμερικανικά ΜΜΕ με περισσότερα από 10.000 μηνύματα και κατ ιδίαν επαφές το 2021, συμφώνως προς ανάλυση του Νόμου για την Εγγραφή Ξένων Πρακτόρων ή FARA. Ο ειδικό ερευνητής Μπεν Φρήμαν σημειώνει στο Intercept ότι η εκστρατεία αυτή- που ξεπερνάει ακόμη και αυτή του πανίσχυρου Σαουδαραβικού λόμπυ-, έχει επικεντρωθεί κατά βάση στο να σταματήσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν το ίδιο απειλητικό με τα ρωσικά στρατεύματα! Και αυτό γιατί  αν ολοκληρωθεί, ο αγωγός θα επιτρέψει στην Ρωσία να εξάγει φυσικό αέριο απευθείας στην Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια που κερδίζει αυτή την στιγμή η Ουκρανία από την διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Κογκρέσσο είναι ο πρωταρχικός στόχος των πρακτόρων της Ουκρανίας, με πάνω από 300 μέλη του προσωπικού της Βουλής και της Γερουσίας και μέλη του Κογκρέσσου να λαμβάνουν περισσότερα από 8.000 email, τηλεφωνήματα και να κάνουν συναντήσεις με τους λομπίστες της Ουκρανίας. Πράκτορες που εκπροσωπούν την Ουκρανική Ομοσπονδία Εργοδοτών της Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (UFEOGI), την μεγαλύτερη ένωση ενεργειακών εταιρειών στην Ουκρανία, έχουν «βομβαρδίσει» το Καπιτώλιο με τίτλους όπως «Οι Ουκρανοί καλούν τη Γερουσία των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις  απέναντι στο όπλο του αγωγού του Πούτιν» ή « Η Μόσχα θεωρεί τις παραχωρήσεις ως ένδειξη αδυναμίας».

Οι Ουκρανοί λομπίστες έβαλαν στο στόχαστρο και δημοφιλείς δεξαμενές σκέψεως, που επηρεάζουν σημαντικά την αμερικανική κοινή γνώμη. Προεξέχουσα θέση έχει το Atlantic Council, το οποίο εγκαινίασε το  «UkraineAlert». που δημοσιεύει καθημερινά άρθρα για την αποτροπή της ρωσσικής επιθετικότητος. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που δημοσίευσε υπό τον τίτλο «Το δυτικό κοινό υποστηρίζει ισχυρότερη υποστήριξη για την Ουκρανία έναντι της Ρωσσίας», η οποία, όπως σημειώνει, διενεργήθηκε  από το Ίδρυμα Victor Pinchuk. Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι το εν λόγω ίδρυμα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο Atlantic Council, δωρίζοντας 250.000-499.000 δολάρια ετησίως ή ότι ο ίδιος ο Pinchuk — ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία — συμμετέχει στο διεθνές συμβούλιο της εν λόγω δεξαμενής σκέψεως.

Tα ουκρανικά συμφέροντα δεν είναι τα μόνα που πιέζουν για μια σκληρή αμερικανική απάντηση απέναντι στην Μόσχα. Η γενικώτερη αυτή αναταραχή έχει ωφελήσει σημαντικά και την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ,  η οποία  ξόδεψε πάνω από 117 εκατομμύρια για λόμπινγκ το 2021 καθώς αμερικανικές εταιρείες κερδίζουν δισεκατομμύρια από την πώληση όπλων στην Ουκρανία. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε την διετία 2018-2019 η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια δολάρια. Συμφώνως προς το Security Assistance Monitor, η Ουκρανία συγκαταλάγεται στους μεγαλύτερους αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας, καταλαμβάνοντας την 7η θέση παγκοσμίως για την περίοδο 2016-2020, ενώ στην Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Οι Ρώσοι ξόδεψαν 182 εκατ. σε έξι χρόνια

Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και από την ρωσσική πλευρά. Ομάδες ρωσικών συμφερόντων φέρεται να ξόδεψαν περίπου 182 εκατομμύρια δολλάρια για λόμπινγκ και εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ από το 2016, συμφώνως προς  την ανάλυση του OpenSecrets όσον αφορά στα στοιχεία του Νόμου περί Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων (FARA) -νόμος του 1938 που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της ναζιστικής προπαγάνδας  στις ΗΠΑ,  και του Νόμου για την Δράση των Ομάδων Ασκήσεως Επιρροής, γνωστού ως Lobbying Disclosure Act. Μόνο το 2021 ξένοι πράκτορες που εργάζονται για ρωσσικά κρατικά μέσα ενημερώσεως ξόδεψαν 34,8 εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα με στόχο τις ΗΠΑ. Στόχος άπαντων είναι και πάλι ο Nord Stream 2. Εταιρείες των οποίων τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ρωσσίας έχουν δαπανήσει μια περιουσία για την άσκηση πιέσεως  σχετικά με την αποφυγή κυρώσεων όσον αφορά  στον αμφιλεγόμενο αλλά πολύ προσοδοφόρο γερμανο-ρωσσικό αγωγό.

Ξένες εταιρείες που συνεργάζονται στον Nord Stream ξόδεψαν περισσότερα από 6,8 εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσουν πίεση κατά των κυρώσεων και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με το έργο του αγωγού από τις αρχές του 2020. Μόνο η Nord Stream 2 ξόδεψε σχεδόν 3,3 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ενώ πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με την Gazprom στον αγωγό - η αυστριακή OMV AG, η ολλανδική Shell International, η γαλλική ENGIE, η γερμανική Wintershall και η Uniper SE - πλήρωσαν στους λομπίστες της McLarty Inbound περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια δολλάρια από την αρχή του 2020.

Αν και μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί οι κυρώσεις εις βάρος του Nord Stream-υπήρξε άλλωστε και πεδίο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου-, ένα νέο νομοσχέδιο της διακομματικής ομάδας της αμερικανικής Γερουσίας χαρακτηρίζει τον Nord Stream 2 «εργαλείο κακοήθους επιρροής», υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του αγωγού θα «ενθάρρυνε» την Ρωσία. Εν τοις πράγμασι, η εν λόγω  νομοθεσία θα απαιτούσε από το Σταίητ Ντιπάρτμεντ να επανεξετάσει τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον αγωγό. Και με αυτό ακριβώς το επιχείρημα ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς το διστακτικό Βερολίνο, ότι σε περίπτωση ρωσσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Nord Stream 2 δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

*Η Μύρνα Νικολαϊδου είναι δημοσιογράφος και Διευθυντής Σύνταξης της Εφημερίδας ΕΣΤΙΑ

Διαβάστε ακόμα