Πως τα «Μηχανικά Δέντρα» Μπορούν να Απορροφήσουν το Διοξείδιο του Άνθρακα που Υπάρχει στην Ατμόσφαιρα

Πως τα «Μηχανικά Δέντρα» Μπορούν να Απορροφήσουν το Διοξείδιο του Άνθρακα που Υπάρχει στην Ατμόσφαιρα
energia.gr
Πεμ, 27 Ιανουαρίου 2022 - 09:43

Δύο αιώνες καύσης ορυκτών καυσίμων έχουν διοχετεύσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, στην ατμόσφαιρα από ό,τι μπορεί να αφομειώσει η φύση. Καθώς το CO2 συσσωρεύεται, παγιδεύει την υπερβολική θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της Γης, προκαλώντας υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπάρχει τόσο πολύ CO2 στην ατμόσφαιρα τώρα που τα περισσότερα σενάρια δείχνουν ότι το τέλος των εκπομπών από μόνο του δεν θα είναι αρκετό

για τη σταθεροποίηση του κλίματος - η ανθρωπότητα θα πρέπει επίσης να αφαιρέσει το CO2 από τον αέρα.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει έναν νέο στόχο να κλιμακώσει την άμεση σύλληψη αέρα, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί χημικές αντιδράσεις για τη δέσμευση CO2 από τον αέρα. Ενώ η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τη δέσμευση άνθρακα συχνά προκαλεί κριτική επειδή ορισμένοι τη βλέπουν ως δικαιολογία για τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η απομάκρυνση του άνθρακα σε κάποια μορφή πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, δείχνουν οι εκθέσεις της IPCC.

Η τεχνολογία για την μηχανική αφαίρεση του άνθρακα βρίσκεται σε εξέλιξη και λειτουργεί σε πολύ μικρή κλίμακα, εν μέρει επειδή οι τρέχουσες μέθοδοι είναι απαγορευτικά δαπανηρές και ενεργοβόρες. Ωστόσο, νέες τεχνικές δοκιμάζονται φέτος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ζήτησης και του κόστους ενέργειας.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα παρουσίασαν ένα νέο μηχανισμό για καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Πρόκειται για μηχανικές κολώνες ύψους αρκετών μέτρων και διαμέτρου περίπου δύο μέτρων οι οποίες καλύπτονται από ένα τεχνητό είδος ρητίνης με την όψη και τα χαρακτηριστικά τους να παραπέμπουν έτσι σε ένα είδος τεχνητών δέντρων.

Οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να απορροφούν το CO2 και φυσικά αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αν λειτουργούν πολλοί τέτοιοι μηχανισμοί ταυτόχρονα τοποθετούμενοι σε πολύ κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Επιπλέον σε αντίθεση με άλλους αντίστοιχους μηχανισμούς που απορροφούν αλλά απλά αποθηκεύουν στη συνέχεια το διοξείδιο του άνθρακα οι μηχανικές κολώνες λειτουργώντας όπως τα δέντρα προχωρούν σε μια επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν απορροφήσει δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτό στη συνέχεια για άλλους χρήσιμους σκοπούς όπως για παράδειγμα, ως συνθετικό καύσιμο.