Τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωνε από τις Βρυξέλλες πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρούνται πλέον, εξαιτίας του βάρους 

της ενεργειακής κρίσης. Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν υποχωρεί. Τα αποθέματα είναι χαμηλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό οδηγεί σε άνοδο των τιμών. Συνδετικός κρίκος σε αυτή την κρίση ο μεγάλος ρωσικός προμηθευτής Gazprom, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του Fatih Birol.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία για την επιδείνωση της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την τακτική του προμηθευτή φυσικού αερίου Gazprom. Δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει έως και ένα τρίτο περισσότερο φυσικό αέριο μέσω των υπαρχόντων αγωγών. Η Ευρώπη ξεκίνησε το 2021 με πλήρη αποθήκευση φυσικού αερίου στο 56%, σε σύγκριση με 73% ένα χρόνο πριν. Οι λόγοι για το χαμηλό ποσοστό αποθήκευσης φυσικού αερίου μεταξύ άλλων είναι ο κρύος χειμώνας του 2020 και η έλλειψη ρωσικών παραδόσεων. Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τετραπλάσια από το επίπεδο των 19 ευρώ στις αρχές του 2021. Αναλυτές εκτιμούν πως το LNG αναγκαστικά θα παίξει σημαντικό ρόλο, αλλά το ζητούμενο είναι τι ποσά είναι διατεθειμένη να διαθέσει η Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το Bloomberg ανέφερε πως η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο υπερπληθωρισμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία στους καταναλωτές και στην βιομηχανία. Ήδη σε μεγάλο έχει εκτοξευτεί το κόστος των πρώτων υλών και στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφηκε αύξηση 135% στο φυσικό αέριο και 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 45%. Οι αυξήσεις αυτές πιέζουν το εισόδημα των καταναλωτών. Κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως το πρόσφατο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ή εκείνο που ανακοίνωσε η Σουηδία που επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εφαρμόζονται σε όλη την ήπειρο. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα εάν θα αναχαιτιστούν  οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Με φόντο την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τη Eurostat, στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 9,8%, ενώ τα ενδιάμεσα αγαθά αυξήθηκαν κατά 1,9%, η ενέργεια κατά 3,7%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 4,4% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 6,1%.