Τόσο η υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών στα περισσότερα μέρη της χώρας, η εμφάνιση των ετήσιων βόρειων- βορειοανατολικών ανέμων, γνωστών ως Μελτέμια (εδώ), αλλά και η παρατεταμένη παραμονή πολλών κατοίκων αστικών περιοχών σε θέρετρα, εν είδη συμπληρωματικής αδείας, συνέτειναν στην αισθητή μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου (16-22/8). Όπως παρατηρεί το τμήμα ανάλυσης του ΙΕΝΕ αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφωθεί στις 1,098,922 MWh σημειώνοντας αισθητή πτώση κατά 10,5% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και κατά 22% σε σύγκριση

με την εβδομάδα των παθών μεταξύ 2-8 Αυγούστου, όταν η χώρα φλέγετο απ´ άκρη σε άκρη.

Ως αναμένετο την μείωση της ζήτησης ακολούθησαν οι τιμές με την Μέση Τιμή Εκκαθάρισης (ΤΕΑ) της Αγοράς να διαμορφώνεται στα 105.60 €/MWh, την Μέγιστη ΤΕΑ να φθάνει τα 148.90 €/ MWh και την Ελάχιστη ΤΕΑ στα € / MWh. Με τις ανωτέρω τιμές αισθητά μειωμένες κατά 14,5% μέσο όρο σε σύγκριση με την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου. Σε σύγκριση μάλιστα με την πρώτη εβδομάδα του μήνα η αποκλιμάκωση των τιμών είναι εντυπωσιακή αφού η Μέγιστη ΤΕΑ εμφανίζεται μειωμένη κατά 27,8% και αντίστοιχα η Μέση ΤΕΑ κατά 27,36%.

 

Η μειωμένη ζήτηση είχε ως αναμένετο αντίκτυπο και στην σύνθεση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής με μικρότερη χρήση του λιγνίτη ( 8%) και μεγαλύτερη του φυσικού αερίου ( 48%). Οι ΑΠΕ συμμετείχαν με ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό στα 29%, τα νερά στο 7% και οι εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές χώρες στο 8%. Ενδεικτικό της ομαλοποίησης στην παραγωγή είναι το γεγονός της επαναφοράς των ΑΠΕ στο φυσικό επίπεδο συμμετοχής τους στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα του 25-30% ,σε σύγκριση με το 19% που έφθασαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ως αποτέλεσμα της νηνεμίας που επικράτησε τότε σε όλη την επικράτεια και της μεγαλύτερης χρήσης λιγνίτη και φυσικού αερίου από τον Διαχειριστή για λόγους εξασφάλισης επάρκειας ισχύος. Παρέλκει να εξηγήσουμε ότι οι ΑΠΕ ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο δεκαήμερο από τα Μελτέμια που πνέουν κανονικά μετά τον 15 Αύγουστο επαναφέροντας την αιολική ενέργεια σε πρώτο πλάνο.

Με δεδομένη την συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση και τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου δεν φαίνεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς το πραγματικό τέστ για την ομαλοποίηση λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος θα γίνει τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου όταν αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες και ομαδική επιστροφή στα αστικά κέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται για αυξημένη ζήτηση.