Οι Δυνατότητες του Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας της GaiaSense στο Βιολογικό Πολυαγρόκτημα «Γη μας» στο Μαραθώνα

Οι Δυνατότητες του Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας της GaiaSense στο Βιολογικό Πολυαγρόκτημα «Γη μας» στο Μαραθώνα
του Θ. Παπακώστα
Τετ, 7 Ιουλίου 2021 - 19:20

Την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα ευφυούς γεωργίας της GaiaSense στη εποχή της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας ΚΑΠ είχαν όσοι βρέθηκαν στο Βιολογικό Πολυαγρόκτημα «Γη μας» στο Μαραθώνα

«Το GaiaSense παρέχει μετρήσιμα οφέλη με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 2%», τόνισε κατά την ομιλία του ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. της Neuropublic της οποίας αποτελεί θυγατρική η GaiaSense και πρόσθεσε «αντίστοιχα το όφελος κατά μέσο όρο ξεπερνά το 10%. Και αν επεκταθεί στο σύστημα, το κόστος θα είναι ακόμα μικρότερο».

Ο ίδιος σημείωσε «δημιουργήσαμε μία υποδομή με σταθμούς, που δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν σε κάθε χωράφι, αλλά σε χωράφια αναφοράς. Παίρνουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε από κάθε ζώνη, ανά περίπου 2.000 στρέμματα. Εκπαιδεύουμε γεωπόνο που το επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα και καταγράφει τα δεδομένα» και ανέφερε πως «μέσα στα επόμενα 2-3 έτη θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να καλύψουμε όλες τις καλλιεργούμενες ζώνες στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα».

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης πως «η ευφυής γεωργία δεν είναι μόνο για τους πλούσιους αγρότες, αλλά είναι για όλους. Φέτος εισάγαμε δύο επίπεδα υπηρεσίας. Το GaiaSense1 προσφέρει αγρονομική περιβαλλοντική πληροφόρηση μέσα από την εφαρμογή (app) ανά αγροτεμάχιο. Είναι ο προθάλαμος της ευφυούς γεωργίας. Με στόχο να εκπαιδευτεί ο παραγωγός στη χρήση πληροφοριών και δεδομένων» ενώ το GaiaSense2 παρέχει - επιπλέον της πληροφόρησης - ερμηνεύσιμες αποτελεσματικές συστάσεις».

Την εφαρμογή της υπηρεσίας, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, μπορεί να την κατεβάσει κάποιος και σε δοκιμαστική λειτουργία για όλα τα smartphones. Αυτή λαμβάνει αυτόματα τις πληροφορίες από τη δήλωση ΟΣΔΕ και παρέχει όλες τις ενημερώσεις ανά χωράφι, ενώ το κόστος ποικίλει ανάλογα με την καλλιέργεια και τα στρέμματα.

Από τη πλευρά της η γενική διευθύντρια της Gaia Επιχειρείν, Έλλη Τσιφόρου «η ευφυής γεωργία βρίσκεται πλέον στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και επισήμανε ότι «ο αγρότης είναι ο πρωταγωνιστής της Ευρωπαϊκής γης, καθώς πάνω από το 77% αυτής χαρακτηρίζεται ως αγροτική».

Μιλώντας για το σύστημα ευφυούς γεωργίας η κ. Τσιφόρου είπε «παρέχουμε μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, που βοηθούν τους αγρότες να αξιοποιούν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να βελτιώνουν την απόδοσή τους και να προστατεύουν το περιβάλλον».

«Είναι μια νέα πρόταση ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε από τη μεριά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Neuropublic, Ρόζα Γαργαλάκους και συμπλήρωσε «παίρνει δεδομένα από το χωράφι, το φυτό και το έδαφος, καθώς και από τον δορυφόρο και καταφέρνει με επιστημονικά μοντέλα να συμβουλέψει τον παραγωγό. Του λέει πόσο θα ψεκάσει, θα ποτίσει, θα λιπάνει. Τα περισσότερα με λιγότερα, είναι το σύνθημα στο οποίο συνοψίζεται».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του Πολυαγροκτήματος «Γη μας», Θανάσης Δεδούσης έκανε αρχικά μια αναδρομή στην πορεία των εγκαταστάσεων, από το 1836 έως σήμερα το οποίο όπως είπε αποτελείται από 300 στρέμματα εκ των οποίων τα 100 από αυτά είναι θερμοκήπια.

«Το 2018 μπήκαμε στην παραγωγή ποιοτικών ελληνικών οσπρίων και πλέον ακολουθεί στο σύνολό του τις μεθόδους της Βιολογικής Παραγωγής»μ τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δεδούσης και υπογράμμισε «θεωρούμε την έγκαιρη πληροφόρηση ζωτικής σημασίας, δεν είναι είδος πολυτελείας, στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε την τεχνολογία ευφυούς γεωργίας μέσω του συστήματος GaiaSense».

(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)