Μια νέα προσωπικότητα έρχεται να εμπλουτίσει το πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ ύστερα από μια δωδεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από τον «πολύ» Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο υπερεθνικστής Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος τοποθετεί τον  εαυτό του δεξιότερα ακόμη και από τον προκάτοχό του, ηγείται της παράταξης Yamina που εμφορείτα από ακραία οικονομικές φιλελεύθερες απόψεις, τηρεί σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν και αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε η ισραηλινή Κνεσέτ στον κ. Μπένετ σήμαινε πως ο νέος πρωθυπουργός θα ηγείτο ενός ετερόκλιτου συνασπισμού που θα στήριζαν κόμματα από την άκρα δεξιά μέχρι την αριστερή πτέρυγα της βουλής, αλλά και - οποία έκπληξη – από ένα αμιγώς αραβικό κόμμα.

Ο Ναφτάλι Μπένετ γεννημένος από αμερικανοεβραίους μετανάστες υπήρξε, έως το 1999 συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού καταπολέμησης φαινομένων απάτης, Cyota. Η απόφασή του να την πουλήσει τον έκανε πλουσιότερο κατά 145 εκατ. δολάρια. Αργότερα έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προστασίας συσκευών, Soluto, της οποίας η πώήση του απέφερε άλλα 100 εκατ. δολάρια!. Η έμφυτη κλίση του στα επικερδή επιχειρηματικά deals του απέφερε επιπλέον 5 εκατ. δολάρια από την επένδυσή του στην αμερικανική Fintech Payoneer η οποία πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq, με τρέχουσα αποτίμηση ύψους 3,3 δισ. δολαρίων.

Αφού έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του και εξασφάλισε την οικογένειά του, ο κ. Μπένετ αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Το 2005 υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου, ενώ το 2012 έγινε μέλος της Κνεσέτ ως βουλευτής του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος.

Τον Απρίλιο του 2011, συνέβαλε στην ίδρυση του κόμμτος «My Israel», ενώ ένα χρόνο μετά δημιούργησε ένα Κίνημα μ την ονομασία "Yisraelim", δηλαδή "Ισραηλινοί". Βασικοί στόχοι του κινήματος ήταν η δυναμική διείσδυση Σιωνιστών στην ισραηλινή κεντροδεξιά παράταξη καθώς, η περαιτέρω ενθάρρυνση του διαλόγου ανάμεσα στους θρησκευτικούς και κοσμικούς κύκλους της χώρας, όπως και την προώθηση της «Πρωτοβουλίας Σταθερότητας του Ισραήλ».

Οι καλές σχέσεις του με τον απελθόντα πρωθυπουργό της χώρας, τον βοήθησαν να ηγηθεί μιας σειράς κορυφαίων υπουργείων, όπως Αμύνης, Παιδείας και Οικονομίας. Οι σχέσεις τους κλονίστηκαν μυστηριωδώς και αργότερα κατέρρευσαν ολοκληρωτικά το 2009, όταν ο Μπενέτ επέκρινε σφοδρά τον  Νετανιάχου επειδή θέλησε να επιβραδύνει το ρυθμό εποίκισης παλαιστνιακών εδαφών!

Έγινε διαβόητα γνωστός επειδή αποκάλυψε ευθαρσώς πως έχει σκοτώσει πολλούς Άραβες και δεν έχει καμία τύψη γι’ αυτό, ενώ έχει δηλώσει πως προτιμά το φόνο των Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται, αντί για τον εγκλεισμό τους στη φυλακή!

Η Ελλάδα τηρεί επιφυλακτική στάση στις εξελίξεις που έφεραν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Ισραήλ, καθώς μένει να φανεί το αν υπάρξουν ή όχι ανατροπές στις ήδη πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ενδεχομένως, και τα ενεργειακά και τα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντά μας στην ΝΑ Μεσόγειο.