Νέα, πιο δύσκολα και σύνθετα, δεδομένα στην επιχείρηση προσέγγισης της Τεχεράνης με τη Δύση διαμορφώνει η νίκη του σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν - μια νίκη που ήδη φαίνεται να «παγώνει», προσωρινά έστω, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θέτει σε αναμονή την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο, δήλωσε χθες, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του, πως δεν έχει καμία πρόθεση να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Όχι» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Ραϊσί όταν ρωτήθηκε εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για την επιστροφή στη διεθνή συμφωνία του 2015 οδηγήσουν σε χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ειδικά, δε, για το πυρηνικό πρόγραμμα και την προοπτική συμφωνίας, δήλωσε ότι το Ιράν «δεν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις απλά για την ικανοποίηση του να διαπραγματεύεται» και τόνισε: «Κάθε συνάντηση θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα για το ιρανικό έθνος».

Με τις ευλογίες Χαμενεΐ

Ο Ραϊσί συγκέντρωσε το 62% των ψήφων στις εκλογές της Παρασκευής, που όμως σφραγίστηκαν από αποχή-ρεκόρ. Η συμμετοχή υπολογίζεται πως έφθασε μόλις στο 40%, ενώ η επικράτηση του Ραϊσί, που πριμοδοτήθηκε από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σηματοδοτεί και τη μεγάλη ήττα των μεταρρυθμιστών.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του Ιράν, και μέχρι σήμερα επικεφαλής της ανώτατης Δικαστικής Αρχής της χώρας, χρησιμοποίησε χθες σκληρούς τόνους κατά της Ουάσιγκτον και της Δύσης, απέκρουσε τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ΗΠΑ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις -κατηγορίες με βάση τις οποίες έδινε εντολές για βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις- και δήλωσε: «Όλα όσα έκανα στα χρόνια της θητείας μου προσανατολίζονταν πάντα προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το πυρηνικό πρόγραμμα

Παρά τη ρητορική αυτή, πάντως, διπλωμάτες τόσο στην Τεχεράνη όσο και στη Δύση δεν θεωρούν πιθανή τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Με δεδομένο, μάλιστα, το δέλεαρ της μεγάλης αύξησης των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου εάν επέλθει συμφωνία και χαλαρώσουν οι κυρώσεις, η εκτίμηση διπλωματικών πηγών, που επικαλείτο χθες το Reuters, ήταν πως θα υπάρξει πιθανώς μια 10ήμερη διακοπή των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η συμφωνία.

Το πετρέλαιο

«Η επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά μπορεί να καθυστερήσει για λίγο, αλλά είναι απίθανο να μην υπάρξει συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αναλυτής της SEB για την αγορά εμπορευμάτων Μπιαρν Σίλντροπ.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και η επακόλουθη χαλάρωση των κυρώσεων θα επιτρέψουν στο Ιράν να αυξήσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές του κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως - ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ενδεικτικό των εκτιμήσεων για επίτευξη, αργά ή γρήγορα, συμφωνίας, είναι και το γεγονός ότι χθες στην αγορά του αργού δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές, με την τιμή του μπρεντ να διατηρείται πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Το ενδιαφέρον της αγοράς, μάλιστα, εστιάστηκε σε έκθεση της Bank of America, η οποία, θεωρώντας δεδομένη και την αύξηση της παραγωγής του Ιράν, βλέπει την τιμή του αργού να φθάνει, παροδικά, έως και τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2022.

Εν μέσω της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης που διαμορφώνει η άρση των lockdown, η BofA δίνει τη μέση τιμή του αργού φέτος στα 68 δολάρια το βαρέλι, έναντι 63 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ για το 2022 προβλέπει ότι η μέση τιμή θα ανέβει στα 75 δολάρια, έναντι αρχικής εκτίμησης για 60 δολάρια το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")