Μετά την Trafigura και οι Vitol και Mercantile Εισέρχονται σε Γιγαντιαίο Πρότζεκτ της Rosneft στη Ρωσική Αρκτική

Μετά την Trafigura και οι Vitol και Mercantile Εισέρχονται σε Γιγαντιαίο Πρότζεκτ της Rosneft στη Ρωσική Αρκτική
energia.gr
Πεμ, 10 Ιουνίου 2021 - 15:05

Μετά την Trafigura, κορυφαία εταιρεία στον κλάδο του trading πετρελαίου, και οι  εταιρείες Vitol και Mercantile and Maritime Energy είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο ελεγχόμενο από το κράτος έργο Vostok Oil της Rosneft στη Ρωσική Αρκτική

Οι Vitant και Mercantile and Maritime Energy, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, υπέγραψαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Rosneft για την αγορά μεριδίου 5% στη Vostok Oil, με την επιφύλαξη κανονιστικής και εταιρικής έγκρισης, σε μια συμφωνία που είναι πιθανό να παρέχει πρόσβαση σε μελλοντική παραγωγή από το έργο.

Βάσει της συμφωνίας με την Trafigura, οι δύο εταιρείες πιθανόν να καταβάλουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ (4,3 δισ. δολάρια) για το μερίδιο τους στο Vostok Oil. Η Trafigura, ο κορυφαίος αγοραστής των διά θαλάσσης εξαγωγών της Rosneft, απέκτησε μερίδιο 10% στο Vostok Oil από τη Rosneft στα τέλη του περασμένου έτους, καταβάλλοντας 7 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει στην εταιρεία εμπορίας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες προμήθειας αργού πετρελαίου.

Η Rosneft ξεκίνησε την κατασκευή ενός τερματικού αργού 600.000 βαρελιών / ημερησίως για το Vostok Oil, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2024, με τη χωρητικότητά του να επεκτείνεται στα 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2027 και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2030. Το πρότζεκτ του Vostok Oil θα ενώσει τα πεδία που εκμεταλλεύεται η πρόσφατα αποκτηθείσα θυγατρική της Rosneft, Taimyrneftegaz - συμπεριλαμβανομένου των πεδίων δυναμικότητας 1,2 δισεκατομμυρίων βαρελιών του Payakha και των ανεξερεύνητων μπλοκ στο Taimyr - καθώς και τα πεδία παραγωγής 3,8 δισεκατομμυρίων του Vankor, 408 εκατομμυρίων του Suzun και 1,8 δισεκατομμυρίων του Tagul, και το υπό ανάπτυξη, δυναμικότητας 533 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα πεδίο Lodochnoye και το μπλοκ Baikalovsky στην ανατολική Σιβηρία. Τα συνολικά αποθέματα αργού του έργου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 36,5 δισ. βαρέλια, σύμφωνα με την Rosneft.  

Στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης της περασμένης εβδομάδας, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία με τις Vitol και Mercantile and Maritime Energy, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, επανέλαβε προηγούμενη πρόσκληση σε ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στο success story της Vostok Oil. Αρχικά, η Rosneft ήλπιζε να προσελκύσει διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης του στρατηγικής εταίρου της BP για το έργο, αλλά δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον, καθώς η βρετανική πολυεθνική επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή μετάβαση κατά το τελευταίο έτος.