Καθώς η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του φαίνεται να παίρνουν στα χέρια τους τον έλεγχο της αγοράς αργού, σύμφωνα με τη Vitol Group, κορυφαία εταιρεία εμπορίας πετρελαίου

Η μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αφήνει πλέον ελεύθερο το πεδίο στους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς του πλανήτη να αναλάβουν τη διαχείριση της αγοράς πετρελαίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μάικ Μίλερ, επικεφαλής της Vitol για την περιοχή της Ασίας. Η τιμή brent ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα το φράγμα των 70 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο ετών, καθώς η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά.

Η εξορυκτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι σήμερα η μισή σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, επαναφέρει σταδιακά μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου στην αγορά, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών. «Η αντίληψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ ανακτά ξανά τον έλεγχο, καθώς οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ακόμη πολύ χρόνο για να επαναφέρουν την παραγωγή τους στα προ του κορονοϊού επίπεδα» αναφέρει ο Μίλερ.

Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα αυξάνεται μεν, όμως με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο μετά το πετρελαϊκό κραχ του 2008/09, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Και αυτό, επειδή οι αμερικανικές εταιρείες στον χώρο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους μέσω μερισμάτων. Ενώ πριν από την πανδημία, οι επιχειρήσεις στον χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου προόριζαν το 70% έως 90% του ρευστού τους για εξορύξεις, τώρα το έχουν περιορίσει στο 50%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του αποφάσισαν την προηγούμενη εβδομάδα να συνεχίσουν να αποσύρουν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή και τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να δώσουν «δείγμα γραφής» για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η προοπτική επιστροφής περισσότερου ιρανικού αργού στην αγορά, εάν τελικά η Τεχεράνη καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Μίλερ θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί πριν από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Προειδοποίηση Rosneft

Ακόμη και μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, ο ρωσικός γίγαντας πετρελαίου Rosneft προειδοποίησε για επικείμενη έλλειψη στην αγορά πετρελαίου, από τη στιγμή που οι κορυφαίοι παραγωγοί κάνουν στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Η μετάβαση αυτή ενέχει τον κίνδυνο σοβαρής έλλειψης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ιγκόρ Σεσίν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. «Ο κόσμος καταναλώνει πετρέλαιο, αλλά δεν είναι έτοιμος να επενδύσει» υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν τα σχόλια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη επενδύσεων θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Ο ίδιος δε ανέφερε ότι εάν σταματήσουν οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, όπως ζητά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), τότε το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")