To να δραστηριοποιείται κανείς στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυτή την περίοδο πιθανώς να μην είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο. Η αιφνίδια και επιταχυνόμενη στροφή στις εναλλακτικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τα εμπόδια που ορθώνουν, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, δεξαμενές σκέψεις, οργανισμοί, κυβερνήσεις και ακτιβιστές προμηνύει ζοφερό μέλλον για τις χώρες και τις εταιρείες που εξαρτώνται κατά κόρον από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Μολοταύτα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αναλυτές, η ημέρα που οι στρόφιγγες θα κλείσουν και ο κόσμος θα στερέψει από «μαύρο χρυσό» απέχει ακόμη μερικές δεκαετίες -το λιγότερο.   

Ήδη, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανιούσα μετά την απόφαση του Opec+ να επιτρέψει μια αργή αύξηση της προσφοράς, όθεν μεθερμηνευόμενο σε αύξηση της παραγωγής καθώς η ζήτηση ανακάμπτει ύστερα από μια καταστροφική χρονιά ελέω Covid-19. Η τιμή του Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark κινείται ήδη στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο και αναμένεται να αναρριχηθεί σε νέο υψηλό αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Σήμερα, η τιμή του Brent κυμαίνεται στα επίπεδα των 70,82 δολαρίων ανά βαρέλι με κέρδη της τάξης του 0,81%, ενώ την Τρίτη έφθασε ακόμη και στα 71,34 δολάρια, με ποσοστιαία άνοδο ύψους 3%, καθώς τα κράτη-μέλη του διεθνούς καρτέλ, προεξαρχόντων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, επέμειναν στην αρχική τοποθέτησή τους, περί ενθαρρυντικής τόνωσης της ζήτησης, αλλά υποστήριξαν, παράλληλα, πως επειδή εξακολουθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της πανδημίας, παραμένουν επιφυλακτικά στην υιοθέτηση περαιτέρω αυξήσεων στην παραγωγή τους.

(Τροχιά τιμών Brent από την αρχή της πανδημίας: Πηγή: Bloomberg)

Μετά τις αυξήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, η νέα προσθήκη δυναμικότητας για τον Ιούλιο ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το έλλειμμα που παρατηρήθηκε στην παγκόσμια αγορά λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης, υποστήριξε το ράλι των τιμών του πετρελαίου που αυξήθηκαν κατά 35% το τελευταίο διάστημα, σε σύγκριση με τα επίπεδά τους στο τέλος του περασμένου έτους.

Όπως ήταν επόμενο, τα ισχυρά κέρδη στις αγορές εμπορευμάτων εντείνουν και τις ανησυχίες για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς μάλιστα, συνεχίζονται οι ενδείξεις για την ανάκαμψη των οικονομιών. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι άμεσο πρόβλημα και αντ’ αυτού, προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να διαβλέπει προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου.

Ο Opec+ είχε αποφασίσει, πέρυσι, να περικόψει την παραγωγή του κατά το ρεκόρ των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η επιστροφή σε ολοένα και πιο κανονικούς ρυθμούς καθημερινότητας, χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς κατά Covid-19, ανά τον πλανήτη, σημαίνει πως από τον προσεχή μήνα Ιούλιο, οι περικοπές στην ημερήσια παραγωγή αργού από το διεθνές καρτέλ θα έχουν μειωθεί  σε μόλις 6 εκατ. βαρέλια και η αγορά θα κληθεί, πλέον να αντιμετωπίσει το ακριβώς αντίθετο δίλημμα έναντι του Απριλίου το 2020, δηλαδή, αντί για μια βουτιά της ζήτησης μια αιφνίδια ισχυρή άνοδό της.