Τα υπολείμματα τροφών αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι σε παγκόσμιο επίπεδο με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για τη συλλογή και αξιοποίηση τους. Πολλές είναι βέβαια και οι πρωτοβουλίες που ξεπηδούν ανά τον κόσμο, με μερικές να έχουν ως στόχο τη δημιουργία ανανεώσιμου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σε 161 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η σπατάλη τροφίμων ετησίως και με 

την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ να εκτιμά πως περίπου το 40% των τροφίμων που πετιούνται είναι φρέσκα προϊόντα. Παρόλα αυτά η πανδημία γέννησε την ανάγκη για περαιτέρω αποθήκευση των τροφίμων. Η σωστή αποθήκευση επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων και λαχανικών. Από την άλλη πλευρά, τα υπολείμματα τροφών αξιοποιούνται ήδη μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ωθήσει εταιρίες να τα αξιοποιούν και για άλλους σκοπούς. Στο Λονδίνο, ένα εργοστάσιο μετατρέπει τα απόβλητα τροφίμων σε ανανεώσιμο φυσικό αέριο, τροφοδοτώντας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το εργοστάσιο παράγει ανανεώσιμο φυσικό αέριο, από απορρίμματα τροφίμων, που προέρχονται από εστιατόρια και δήμους. Στην Αυστραλία, η  Yarra Valley Water  η μεγαλύτερη από τις τρεις εταιρείες ύδρευσης της Μελβούρνης δημιούργησε μια εγκατάσταση αξιοποίησης απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας που θα τροφοδοτεί, για 11 χρόνια, τα κεντρικά της γραφεία. Η εγκατάσταση μείωσε το ενεργειακό κόστος της εταιρείας, αποφέροντας όφελος 8 εκατ. δολαρίων. Η παραγόμενη ενέργεια σύμφωνα με το Waste Management World χρησιμοποιείται ακόμα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εξάγεται. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα κατασκευάσει μια δεύτερη μονάδα αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, η οποία θα λειτουργεί με ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα από την υπάρχουσα εγκατάσταση της στο προάστιο Wollert. Η νέα εγκατάσταση στο προάστιο Lilydale θα μπορεί να επεξεργάζεται περίπου 50.000 τόνους απορριμμάτων τροφίμων κάθε χρόνο. Στόχος της εταιρείας να καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών της μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025.

Παράλληλα, σε πρόσφατη έρευνα γίνεται αναφορά σε νέους τρόπους παραγωγής καυσίμων από απόβλητα για τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Η αεροπορική βιομηχανία αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού δεσμεύτηκε να τις μειώσει στο μισό, έως το 2050. Ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τα απόβλητα τροφίμων για την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να μετατρέψουν τα απορρίμματα τροφίμων, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σε έναν τύπο παραφίνης για να χρησιμοποιείται σε κινητήρες αεροπλάνων. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης λένε ότι το καύσιμο μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 165%. Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, παρόλο που η αεροπορία δημιουργεί ένα σχετικά μικρό κλάσμα των συνολικών εκπομπών παγκοσμίως, περίπου 12%