Σε έναν από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες του πρώτου «πράσινου» ομολόγου που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η «Μυτιληναίος» αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ειδικότερα, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ελληνικός βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος Mytilineos, στο ομόλογο, αρχικής προσφοράς 500 εκατ. ευρώ– και που, τελικά, προσείλκυσε κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,8 δις ευρώ – η EBRD επένδυσε 60 εκατ. ευρώ. Το πράσινο ομόλογο σε ευρώ της Mytilineos ευθυγραμμίζεται με τις Πράσινες Ομολογίες της International Capital Market Association (ICMA), οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφάνεια και την αποκάλυψη και προάγουν την ακεραιότητα στην ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων

Τα έσοδα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων πράσινων έργων με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη. Τα έργα αυτά ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της ΕΕ και συμβάλλουν σε συγκεκριμένους στόχους αειφόρου ανάπτυξης, όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Τα πρώτα πράσινα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1.500 MW που η Mytilineos εξαγόρασε προσφάτως από την «Εγνατία», η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο. 

Η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της Mytilineos και, στη βάση αυτή, έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους ανά δραστηριότητα. Οπως έχει ανακοινώσει, στοχεύει να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους τομείς έργων βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030.

Το «πράσινο» ομόλογο διάρκειας 5,5 ετών της Μυτιληναίος πέτυχε εξαιρετικά χαμηλό εύρος επιτοκίου, στα 2,25% - 2,5%, έναντι αρχικού guidance για 2,5%, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι καλύτερο από τα επιτόκια αντίστοιχων εκδόσεων ευρωπαϊκών εταιρειών με παρόμοιο rating από τους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch). 

Ενδεικτικό της επιτυχίας της έκδοσης αλλά και των προοπτικών και του προφίλ του ομίλου στην αγορά ήταν και το ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε σε λιγότερο από 24 ώρες, με το roadshow να διαρκεί μόλις δύο ημέρες. Επίσης, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πρόγραμμα της Mytilineos για πράσινη ενεργειακή μετάβαση καθώς και την συμμόρφωσή της με τα κριτήρια ESG. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι το 53% της έκδοσης καλύφθηκε από Ελληνες επενδυτές και το 47% από ξένους, κάτι που εξυπηρετεί τη στόχευση του ομίλου, ενώ αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη τόσο του εγχώριου όσο και του ξένου επενδυτικού κοινού.