Την πρώτη δημόσια πώληση διεθνών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ σχεδιάζει η Qatar Petroleum, ο κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος, εξέλιξη που καθιστά την εταιρεία τον τελευταίο ενεργειακό γίγαντα των χωρών του Κόλπου που αξιοποιεί τις αγορές χρέους σε μια εποχή χαμηλών τιμών ενέργειας. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η  Qatar Petroleum έστειλε τις τελευταίες εβδομάδες στις τράπεζες αίτημα για προτάσεις σε σχέση με την προγραμματισμένη πώληση χρέους, ανέφεραν οι πηγές, με έναν από αυτούς να προσθέτει ότι πιθανώς θα αυξήσει δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα είναι μια μεγάλη συμφωνία», ανέφερε η μία πηγή του Reuters. Η QP, η οποία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό, σχεδιάζει να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την δυναμικότητά της τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της μονάδας LNG Qatargas 1, της πρώτης αυτού του είδους στη χώρα, όταν η 25ετής σύμβασή της με διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp και Total SE λήξει το επόμενο έτος. Η προγραμματισμένη πώληση χρέους έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία οι εταιρείες ενέργειας στην περιοχή αναζητούν διαφορετικά μέσα για να συγκεντρώσουν μετρητά μετά την πτώση τους πέρυσι από το διπλό σοκ της πανδημίας
COVID-19 και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η καταριανή ενεργειακή εξέταζε πέρυσι το ενδεχόμενο να προβεί σε περικοπές θέσεων εργασίας και κόστους ώστε να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκλήθηκε από το νέο κοροναϊό. Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι και ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Aramco σχεδιάζει να αναχρηματοδοτήσει μια πιστωτική διευκόλυνση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σαουδαραβική πετρελαϊκή, εξάλλου, επεξεργάζεται συμφωνία ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία εσόδων από το δίκτυο αγωγών πετρελαίου.

Αλλά και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) έχει κάνει παρόμοιες συμφωνίες μίσθωσης περιουσιακών της στοιχείων, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Σχεδιάζει επίσης την έναρξη δημόσιων προσφορών για γεωργίας αλλά και το σχηματισμό κοινοπραξίας με την εταιρεία παραγωγής χημικών OCI.

Από την πλευρά της, η Qatar Petroleum, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Κατάρ, έχει πουλήσει ομόλογα μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων στο παρελθόν, μεταξύ άλλων σε δολάρια και ιαπωνικά γεν. Έχει περισσότερα από 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμή δάνεια και ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.