Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε πέρυσι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάρη στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει η Κίνα και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena)

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -κυρίως με τη μορφή αιολικής και ηλιακής ενέργειας- αντιπροσώπευαν το 82% των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Irena Φρανσέσκο Λα Κάμερα. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπηρεσία, με έδρα το Αμπού Ντάμπι συμβουλεύει τις κυβερνήσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με την καθαρή ενέργεια. Η Κίνα πρόσθεσε 136 γιγαβάτ στην παραγωγή της, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου και ποσότητα αντίστοιχη με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας.

Δεκαετία των ΑΠΕ

«Τα νούμερα είναι άκρως αντιπροσωπευτικά», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Irena, σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Παρά τη δύσκολη περίοδο, όπως προβλέψαμε, το 2020 σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας των ΑΠΕ. Το κόστος μειώνεται, οι αγορές καθαρής τεχνολογίας αυξάνονται και ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης», σημειώνει.

Παρ’ όλα αυτά, οι ΑΠΕ εξακολουθούν να υπολείπονται των υπόλοιπων πιο «βρόμικων» τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με την αναλογία τους στη συνολική παραγωγική ικανότητα να αυξάνεται μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 στο 36,6%, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Irena.

H υπηρεσία σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Η απεξάρτηση από τον άνθρακα προκειμένου να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει δεκαπλάσια επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050 ή επένδυση της τάξης των 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, είχε γνωστοποιήσει η υπηρεσία ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας σε παλαιότερη έκθεσή της.

Η Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας και η χώρα με τους περισσότερους ρύπους στο περιβάλλον, δημιούργησε 72 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και 49 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2020. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 29 γιγαβάτ ΑΠΕ, σχεδόν 80% περισσότερο από ό,τι το 2019.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι καθώς η ικανότητα παραγωγής ΑΠΕ αυξήθηκε, περιορίστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και σε χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι συνολικές χρήσεις ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν στα 60 γιγαβάτ το 2020 από 64 γιγαβάτ το προηγούμενο έτος.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")