Το υδρογόνο θα είναι το «κλειδί» για την απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου τόνισε πριν λίγες ημέρες ο Frans Timmermans, στο ετήσιο συνέδριο του Eurogas. «Πριν από ένα χρόνο, οι στόχοι για το υδρογόνο για την επόμενη δεκαετία θεωρήθηκαν ανεφάρμοστοι, τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαμε να τους ξεπεράσουμε», τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ο Timmermans πρόσθεσε ότι θα απαιτηθούν υποστηρικτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία ζήτησης ανανεώσιμων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά τη μεταβατική περίοδο, έως ότου καταστούν πλήρως ανταγωνιστικά. «Μέχρι το 2050, το ενεργειακό μας σύστημα θα πρέπει να αλλάξει εντελώς.

Στο τέλος αυτού του δρόμου, δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για άνθρακα, πολύ λίγος χώρος για πετρέλαιο και μόνο οριακός ρόλος για τα ορυκτά αέρια», είπε.

Τα λόγια του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής επιτροπής μέχρι το 2050 η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.  Στόχος να απανθρακοποιηθούν βασικοί τομείς της οικονομίας: μεταφορές, ναυτιλία και βιομηχανίες. Το υδρογόνο κρίνεται απαραίτητο στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης, καθώς επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Έως το 2030, θα πρέπει να δημιουργηθούν  εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ισχύος 40 GW.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του υδρογόνου στην Ευρώπη είναι μεγάλο. Μια μεγάλη εγκατάσταση παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, με εκείνους που βρίσκονται πίσω από το έργο να ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας χάλυβα τα επόμενα χρόνια. Το έργο "WindH2" που ξεκίνησε πρόσφατα περιλαμβάνει τον γερμανικό γίγαντα Salzgitter.  Η δανική εταιρεία ενέργειας Orsted θέλει να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας και να το συνδέσει με την παραγωγή υδρογόνου, στην ηπειρωτική Ευρώπη, με το έργο να συγκεντρώνει υποστήριξη από πολλές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες. Η Orsted θα αναπτύξει μια εγκατάσταση αιολικής ενέργειας 2 GW και μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου ισχύος 1 GW, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι τα σχέδιά της θα οδηγήσουν σε «μία από τις μεγαλύτερες μονάδες υδρογόνου στον κόσμο».

Η Ευρώπη όμως, μελετά τον τρόπο να τονώσει ακόμα περισσότερο την αγορά του υδρογόνου. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζεται με την Guidehous, μια συμβουλευτική εταιρεία των ΗΠΑ με ιστορικό στον ενεργειακό τομέα και την Frontier Economics, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος η παράδοση το τρίτο τρίμηνο του 2021, μιας μελέτης που θα χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συνοδεύσει τη νομοθετική της πρόταση για το υδρογόνο που αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο. Το ενδιαφέρον για το υδρογόνο δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Σε ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi δήλωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει αυτό που περιέγραψε ως «μια ολοκληρωμένη Εθνική πολιτική υδρογόνου». Η Ινδία στοχεύει σε 450GW ανανεώσιμης ενέργειας, έως το 2030.